2024. április 26., péntek

Esély a gyermekvállalásra

Vajdaság segíti azon párok mesterséges megtermékenyítését is, amelyek kimerítették az állami támogatást

Szerbia lakosságának 17 százalékát érinti a meddőségi problémája. Ehhez az is hozzájárul, hogy a házaspárok egyre később szánják rá magukat a gyermekvállalásra, az első gyermeküket szülő nők életkora kitolódott a 30-as éveikre. A terméketlenség problémája 36 éves kor után fokozódik, az orvosok szerint a szülővé válás legoptimálisabb időszaka a 24–35 éves korcsoport. Az egyre gyakoribb problémáról és az eljárás menetéről dr. Lépes Brigitta nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

Fotó: Pixabay.com

Fotó: Pixabay.com

– A gondok széleskörűek. Meddőségről egyéves védekezés nélküli, sikertelen próbálkozás után beszélünk. Az esetek mintegy 40 százalékában a pár női, 40 százalékban a férfi tagjának, 20 százalékban pedig mindkét félnek a problémája tehető felelőssé a meddőség kialakulásáért – mondta a szakorvos.

Hozzáfűzte, hogy a gyermek után vágyó párok majdnem 90 százalékánál a meddőség kezelhető gyógyszeresen, valamilyen sebészeti beavatkozással, valamint a mesterséges megtermékenyítés technikáinak alkalmazásával.

– A mesterséges megtermékenyítés fogalma többféle eljárást takar, attól függően, hogy a beavatkozás az anya testén vagy azon kívül történik, illetve hogy az eljáráshoz szükség van-e idegen donor bevonására. A méhen belüli megtermékenyítés az ondósejtek termékenyítő képességének mesterséges elősegítésével lehetséges, a méhen kívüli megtermékenyítés pedig az úgynevezett ICSI és IVF (in vitro fertilizáció) eljárásokkal, azaz lombikbébiprogrammal,  így a spermiumok és a petesejt találkozása, a petesejt megtermékenyülése is a szervezeten kívül, laboratóriumban történik – mondta beszélgetőtársunk.

Ahhoz, hogy a párok részt vehessenek a mesterséges megtermékenyítés programjában, számos megelőző kezelésen és próbálkozáson kell részt venniük, a törvényi szabályozásnak megfelelően.

A kérvény beadása előtt először is a nőgyógyásztól, illetve az urológustól kell igazolást kérniük, hogy a korábbi kezelések nem hoztak megfelelő eredményt, és továbbra is elmarad a teherbeesés. Az igazolással az RFZO regionális fiókjában kell jelentkezni, itt bejegyzik őket a rendszerbe, és ki kell választaniuk, hogy melyik 5 állami magánklinikán (Újvidéken, Belgrádban, Nišben, Valjevón, és legújabban Szabadkán) vagy melyik 11 magánklinikán (Újvidéken, Belgrádban, Kragujevacon és Leskovacon) szeretnék elvégeztetni a mesterséges megtermékenyítést. Az elsőfokú bizottság elbírálja a kérvényt, majd a párok megkapják az elvégzendő vizsgálatok listáját. A sikeres laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után az eredményekkel a másodfokú bizottságnál kell jelentkezni az öt állami klinika egyikében, ahol ilyen beavatkozást végeznek. A kedvező elbírálás után az RFZO regionális fiókja értesíti a párokat az eredményről, s egyben beutalja őket a kiválasztott intézménybe konzultációra, majd kezdődhet az eljárás.

– A megtermékenyítés kísérlete gyakran sikertelen lehet, ennek fő oka a stressz, az a tény, hogy a kísérletek száma korlátozott, így sokan félnek attól, hogy mi lesz, ha a próbálkozás nem jár sikerrel. Ilyen esetben lehetőség van az embriók lefagyasztására is –  hívta fel a figyelmet a szakorvos. A törvénymódosításoknak köszönhetően az idén első ízben van lehetőségük embriólefagyasztásra azoknak a pároknak, amelyek a mesterséges megtermékenyítés programját igénylik. Állami támogatásból hat embrió lefagyasztására van lehetőség, és ezeket öt éven át őrzik.

A meddőség nemcsak nálunk jelent problémát a párok számára, hanem az egész világon, a megoldást pedig a mesterséges megtermékenyítésben keresik. Egy ilyen beavatkozás páronként  2500–3000 euró. A tartományi kormány felismerte ezt a problémát, ennek érdekében Vajdaság az utóbbi években kiemelt natalitási politikát folytat.

Predlag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár a tárca népességpolitikai intézkedéseiről szóló sajtótájékoztatón a mesterséges megtermékenyítés költségeinek támogatásáról is szót ejtett. Hangsúlyozta, hogy a 2014 óta létező intézkedés alapján csak a második, a harmadik és az utána következő gyermekek mesterséges megtermékenyítési eljárását támogatták. Az idén azonban azok a párok is jogosultak a támogatásra, amelyeknek nincs gyermekük, de kimerítették az Köztársasági Betegbiztosítási Alap (RFZO) által finanszírozott kísérleteket. Az RFZO a nők 42 éves koráig támogatja a mesterséges megtermékenyítést, és csupán három próbálkozást. A tartományi kormány új határozattal a nők maximális életkorát 44-ről 45 évre növelte. Ezenkívül a helyi önkormányzatok is támogatják a mesterséges megtermékenyítést a natalitás növelése érdekében.