2024. április 27., szombat

Babamasszázs Topolyán

Turi Krisztina babamasszázs-oktató tanfolyamot indít a Topolyán és környékén élő szülők és kisbabáik számára. A negyedéves védőnői szakos hallgatóval, babamasszázs-oktatóval a masszázs jótékony hatásairól beszélgettünk.

Hol ismerkedtél meg ezzel a különleges masszázzsal?

– Szegeden tanulok, a tanfolyamot is Szegeden fejeztem be tavaly nyáron. A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület elnöke, Némethné Gregor Judit tartotta a felkészítést. Tavaly Budapesten részt vettem egy ezzel kapcsolatos konferencián, ahol átvehettem az oklevelem.

Honnan ered a babamasszázs?

– 1973-ban Vimala McClure Észak-Indiában dolgozott 21 évesen, amikor látta, hogy a nagyobb lányok mindennap megmasszírozzák fiatalabb testvéreiket. Amikor beteg lett, az ott élők masszírozni kezdték és meggyógyult. Később ő is masszírozta gyermekeit és ő volt az, aki megteremtette a mai formában működő babamasszázst. Kombinálta a svéd masszázst, a jóga és reflex elemeket, elnevezte a masszázsmozdulatokat. A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület 1992-ben vált nemzetközi szervezetté, melyet Vimala alapított. Magyarországon a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület 2004 óta létezik.

Hogyan hat a szülő-gyermek kapcsolatra a babamasszázs? Milyen rövid- és hosszútávú hatásai vannak?

– Csak pozitív hatásai vannak! Rövid távon, például egy aktuális hasfájást vagy a fogzási fájdalmat csökkenti, hosszú távon erősíti az immunrendszert, serkenti a keringési rendszert, javul a gyermekkel töltött idő mennyisége, javulnak a baba alvási szokásai és jobban tűrik a stresszt a gyermekek. Minden alkalommal, amikor masszíroz a szülő, az az ő egy órájuk a babával, amikor nyugodtan egymásra figyelve erősödik a kettejük kapcsolata – azt sugallja: van időm rád és törődöm veled. A szülő dönti el, melyik az az alkalom a napirendjükben amikor nyugodtan le tud ülni kisbabájával megmasszírozni őt.

Hol tartod a babamasszázst?

– Leginkább Topolyán, de rugalmas vagyok, Topolya környékére is megyek megbeszélés szerint, és az Elvi helyi magánklinikán is lesz babamasszázs. A tanfolyam 5 órát foglal magában, tehát hetente egy óra, mindig azonos időben. Minden órán egy új testrészt masszírozunk és minden órán elismételjük az előzőeket. Az óra még elméleti részeket is tartalmaz, ahol a masszázzsal kapcsolatban mesélek a szülőknek. Mondókázunk és énekelünk az órákon. Vannak olyan eszközök, melyeket én biztosítok a szülők számára, viszont vannak olyanok is, melyeket a szülőknek kell biztosítaniuk.

A babamasszázsról Turi Krisztina Facebook-oldalán, valamint a 060/5-59-69-49-es telefonszámon is kaphatnak bővebb információt az érdeklődők.