2024. április 27., szombat

A neoavantgárd helyi úttörői

Szombathy Bálint B+B című kötetét a Szabadkai Városi Múzeumban mutatták be

A Bosch+Bosch képzőművészeti csoport fennállásának ötvenedik évfordulójára jelent meg Szombathy Bálint B+B című kétnyelvű kötete az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. A kiadványt péntek este mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötetet Brenner János, a Forum Könyviadó Intézet szerkesztője és Nela Tonković művészettörténész mutatta be. A beszélgetést Ljubica Vuković Dulić művészettörténész, Szabadkai Városi Múzeum Bosch+Bosch 50 című kiállításának társszerzője vezette.

A könyvbemutató elején Brenner János felolvasta Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatójának levelét. Virág Gábor szerint a csoport munkája az elmúlt években integrálódott be a magyar művészettörténetbe. A Forum Könyvkiadó a kezdetektől figyelmet fordít a képzőművészetre. Kismonográfia sorozatában több alkotó munkásságát sikerült bemutatni az olvasóknak. A Bosch+Bosch csoport több szálon kötődik a Forum Könyvkiadóhoz, hiszen Csernik Attila volt a kiadó grafikusa, valamint ő és Szombathy Bálint is elnyerte a Forum képzőművészeti díját.

Szombathy Bálint, Nela Tonković, Brenner János és Ljubica Vuković Dulić (Fotó: Szalma Brigitta)

Szombathy Bálint, Nela Tonković, Brenner János és Ljubica Vuković Dulić (Fotó: Szalma Brigitta)

Nela Tonković művészettörténész a csoport jelentőségéről szólt. Hangsúlyozta, hogy tavaly három fontos esemény történt a Bosch+Bosch csoporttal kapcsolatban. Az egyik a budapesti Ludwig Múzeum retrospektív tárlata, a másik a Szabadkai Városi Múzeum kiállítása, a harmadik pedig a szóban forgó kiadvány megjelenése volt.  Mint kiemelte, a mai Szerbia területén Szabadkán jelent meg először a neoavantgárd, és mindez a Bosch+Bosch csoportnak köszönhető. Ez a képzőművészeti irányzat csak később jutott el Újvidékre és Belgrádba. Mindezt Nenad Milošević Druga linija című filmjében is végigkövethetjük. A csoport tagjaira leginkább a magyar avantgárd hatott, és követték a nyugat-európai képzőművészek munkásságát is.

Szombathy Bálint elmondta, hogy a könyvet elsősorban a vajdasági embereknek szánta, ezért jelent meg magyar és szerb nyelven. Azt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy Szabadkán már 1922-ben voltak avantgárd matinék. A Bosch+Bosch tagjai nem tudtak erről, amikor elindították a csoportot. Szerinte nekik abban az időben könnyű dolguk volt, mert el tudtak igazodni a művészet világában. Akkoriban jobban át lehetett látni a rendszert és az irányzatokat. A mai fiatal képzőművészeknek azért van nehezebb dolguk, mert a posztmodern eklektikussága miatt nem tudnak eligazodni ebben a rendszerben. A csoport indulásakor figyelmen kívül hagyták a piaci szempontokat, az akadémiák és a múzeumok elvárásait, és saját örömükre alkottak, még akkor is, ha kezdetben értetlenség fogadta őket. Szombathy Bálint azt is elmesélte, hogy miként ismerkedett meg Kassák Lajos költészetével, akinek verseit a csoport többi tagjának is megmutatta.

A könyvbemutató végén az érdeklődők kedvezményes áron vásárolhatták meg a kötetet.