2024. április 18., csütörtök

A közös eredmények érdekében

A leendő voksolás előtt is koalíciós megállapodást köt a VMSZ-szel a VMDP és a MEP

Megállapodott az együttműködésről – a négy évvel ezelőtti választási kampányban látottakhoz hasonlóan – Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és Szmieskó Zoltán, a Magyar Egység Párt elnöke Újvidéken. Az információt Pásztor István közösségi oldalán tették közzé. A Magyar Szó megkeresésére a VMDP elnöke elmondta, hogy a két kisebb vajdasági magyar pártot elsősorban önkormányzati szinten érinti az együttműködés a VMSZ-szel, hiszen sem a MEP, sem pedig a VMDP nem rendelkezik kellő anyagi, s talán szervezettségi erővel sem arra, hogy tartományi vagy köztársasági szinten önállóan is el tudjon indulni.

– Ésszerűnek látszott megismételni a négy évvel ezelőtti együttműködést. Jogi formát a jövő héten ölt majd ez a megállapodás. Azt látom, hogy mindez jól szolgálja mind a három politikai szervezetnek, így a vajdasági magyarság egészének is az ügyét. A két kisebb párt a legnagyobb vajdasági magyar pártot mind tartományi, mind községi szinten támogatni fogja annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Ezzel meg tudjuk erősíteni a vajdasági magyar közösség azon politikai pozícióit, amelyekkel rendelkezett az elmúlt időszakban is. Önkormányzati szinten elsősorban Topolya, Óbecse és Temerin szempontjából kiemelten fontos számunkra a megállapodás – értékelte lapunknak nyilatkozva Csorba Béla.

Szmieskó a Magyar Szónak elmondta: az elmúlt ciklusban egy korrekt együttműködés alakult ki az említett három párt között, az a közös vélemény alakult ki már korábban is, hogy a kisebbségi érdekek érvényesítésének egyetlen lehetősége az, ha a kisebbségi pártok a hatalomnak a részét képezik.

– Ellenzékből nem lehetséges a kisebbségi jogok megvalósítása vagy azok magasabb szintre emelése. Már az elmúlt időszakban is sikerült bizonyos eredményeket elérnünk, gondolok itt a részarányos foglalkoztatásnak, a nyelvhasználati kérdések rendezésének, egyes iskolák sorsának a kérdéseire. Ezért is az együttműködés folytatása mellett döntöttünk, vitás pontok már nincsenek közöttünk, a koalíciós szerződést a jövő hét elején aláírjuk – fogalmazott Szmieskó Zoltán.