2024. április 26., péntek

Előadás határok nélkül

Újvidéken mutatták be a Kilenc év után című koprodukciós előadást

Két ország fiatal színészei léptek közösen színpadra csütörtökön este a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ színpadán. A békéscsabai és újvidéki színművészeti hallgatókat az IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország–Szerbia Program Colourful Cooperation – Színes Együttműködés projektum hozta össze a Kilenc év után című előadás elkészítésére.

Ádám Jennifer felvétele

Ádám Jennifer felvétele

Az előadás dinamikus volt már az első percektől kezdve. A tizenhét fiatal színész a színpadon az elsőtől az utolsó percekig lendületesen gördítette végig a produkciót. A színészeknek nem lehetett könnyű megtalálni a teret, sem egymás rezgését. Ennyi embert ekkora színpadon ritkán látni egyszerre ilyen hosszú ideig, többnyire egyszerre táncoltak, ugráltak, énekeltek, taposták a padlót, de a görkorcsolya és a gördeszka is megbújt egyesek kellékes dobozának alján.

Csaknem minden verssor elhangzott magyar és szerb nyelven is.

Az előadás nyomán a nézőben számos kérdés fogalmazódott meg identitásról, egyénről és közösségről.

A Kilenc év után című előadást Vajdaság színházi életében jól ismert páros, Döbrei Dénes rendezte Varga Henrietta segítségével, nevükhöz több kiváló produkció is fűződik. A zenét a minden zenei lében két kanál Szerda Árpád írta, aki hozta az elvárt színvonalat kisebb meglepetésekkel. Ilyen volt számomra a fülünket megütő Laibach momentum, amelybe sok mindent bele lehet magyarázni az előadás tolmácsolása szempontjából.

Az előadás kiindulópontját a szabadkai Papp Katalin fiatal költőnő versei szolgáltatták, akinek Kés a párna alatt című verseskötete tavaly jelent meg a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában.

Reméljük, ez eredményes együttműködésnek bizonyul, a szereplők megtalálják magukat a produkcióban, a játék örömében és úgy érzik, érdemes folytatni, hiszen csak az ilyen összjátékok segíthetnek a fizikai és mentális határok ledöntésében, de a személyes utak megtalálásában is.

Az előadásokat a művészetkedvelők Kiszácson, Futakon, Újvidéken és Csenejen tekinthették meg, illetve ma, szombaton este 18 órakor a kaboli Laza Kostić Általános Iskolában. További időpontok egyelőre nem ismeretesek.