2024. április 27., szombat

Magával is végzett a hanaui lövöldöző

Kilenc embert ölt meg és ötöt megsebesített – A támadást szélsőjobboldali terrorcselekménynek minősítették

Szerdán késő este kilenc áldozatot követelő lövöldözés történt a Frankfurt közelében fekvő Hanau városában. A mintegy 100 ezer lakosú városban egy 43 éves német férfi két helyszínen kilenc embert lőtt le, további öt embert súlyosan megsebesített. Az első támadás a városközpontban található vízipipabárban történt. A másik támadás kesselstadt nyugati kerületében, szintén egy vízipipabárban.

Egy férfi virágcsokrot helyez el annál a vízipipabárnál, ahol a xenofób szélsőjobboldali öt férfit és egy nőt lőtt le (Fotó: AP via Beta)

Egy férfi virágcsokrot helyez el annál a vízipipabárnál, ahol a xenofób szélsőjobboldali öt férfit és egy nőt lőtt le (Fotó: AP via Beta)

Az elkövető először a központban levő bárba rontott be és tüzet nyitott az ottlévőkre. Öt fiatal férfival és egy fiatal nővel végzett. Mindegyik áldozat migrációs hátterű volt, többen kurd nemzetiségűek. A rendőrség nagy létszámban vonult ki a helyszínre, körbezárták a területet, majd a különleges egységek a feltételezett elkövető nyomába eredtek. Hajnalban a média által Tobias R.-ként azonosított elkövetőt 72 éves édesanyjával együtt holtan találták hanaui lakásában. A férfi valószínűleg lelőtte az édesanyját, majd magával is végzett.

A nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali volt, tettének hátterében idegengyűlöles és rasszizmus állt. Az illető egy levelet és egy videóüzenetet hagyott  hátra, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait.

Hessen tartomány belügyminisztere, Peter Beuth elmondta, a támadást szélsőjobboldali terrorcselekménynek lehet minősíteni. Hozzátette, a Hanauban történtek támadást jelentenek a szabad és békés társadalom ellen.

Angela Merkel német kancellár sajtónyilatkozatában nyilvánított részvétet az áldozatok hozzátartozóinak. Elmondta, a rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban és már túl sok bűncselekményhez vezetett. Az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján. Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálják megosztani Németországot – tette hozzá Merkel.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Twitter-üzenetében közölte, mélyen megrázták a Hanauban történtek. Üzenetében elmondta, együttérez az áldozatok hozzátartozóival és osztozik bánatukban.

Más uniós vezetők is megdöbbenésüket fejezték ki. Tegnap délelőtt Emmanuel Macron francia elnök is együttérzését fejezte ki. Twitterében mérhetetlen szomorúságát fejezte ki, és leszögezte, hogy Franciaország teljes mértékben Németország mellett áll.

Törökország maximális erőfeszítést vár a német hatóságoktól a szerda éjszakai lövöldözés felgöngyölítésére – írta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő tegnap a Twitteren, hozzátéve, hogy az incidensben török állampolgárok is életüket vesztették. Az NTV török hírtelevízió értesülése szerint a kilenc halálos áldozat közül öten török állampolgárok voltak.