2024. április 27., szombat
OLVASNIVALÓ

Oscar hava

Februári filmbemutatók

Filmkedvelők körében a februárt nevezik így, mert lényegében a díjkiosztó a hónap leglényegesebb filmes eseménye. Az esztendő második havának termését böngészve azt tapasztalhatjuk, hogy a Netflix berkeiben igencsak szorgos munka folyik, mivel februárban hét alkotást is bemutat az internetes tartalomszolgáltató.

No, de mégsem ezek ígérkeznek a hónap legnagyobb durranásának, hanem mindenekelőtt a Ragadozó madarak – és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása (Birds of Prey). A DC Comics képregény-univerzumában játszódó történet, amelyben az immár önállósult Harley Quinn csatlakozik Fekete Kanárihoz, Vadásznőhöz és Renee Montoyához, hogy megmentse Cassandra Caint és Gotham City-t, amelyet Fekete Maszk ural.

A hónap első hétvégéjén érkezik a Netflixre a Leghidegebb játék (Coldest Game) című lengyel/ amerikai politikai thriller, amely a kubai rakétaválság idejébe kalauzol el minket. Az alkoholista matekzseni Joshua Mansky (Bill Pullman) egy Brooklyn-bárban iszogat, és odalép hozzá Eleanor Stone (Lotte Verbeek) az amerikai titkosügynök, hogy Varsóba repítse egy sakkpartira, amelynek a Szovjetunió és az USA közti háborúközeli állapotokat kellene elsimítania.

Izgalmasnak ígérkezik A nevek dala (The Song of Names) angol/német/magyar/kanadai filmdráma is, amely a a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. A címben is szereplő, „A nevek dalával” végződő, a barátság, árulás és megbocsátás témáin átgyűrűző cselekmény bemutatja, hogy a legsötétebb rejtélyek közepette néha csak a zene tudja megvilágítani az igazságot, egyedül a dallamok képesek elhozni a gyógyulást és a megváltást. A két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet főszereplői Tim Roth és Clive Owen.

A magyarországi mozikban ekkor kezdik el vetíteni Gyöngyössi Bence A feltaláló című életrajzi drámáját Gáspár Tibor, Huszárik Kata és Für Anikó főszereplésével. A film dr. Béres József munkásságát mutatja be, amikor nem kevés akadályba ütközve, sikerült megalkotnia a később Béres Cseppként ismerté vált készítményt.

A hónap közepe táján kerül a mozikba Jack London a Vadon szava (The Call of The Wild) című regényének filmváltozata. A családi kalandfilm főhőse Buck, egy Kaliforniában élő kutya, de otthonától elkeveredik a messzi alaszkai Yukon térségbe. A hóban és hidegben szánhúzó kutyának fogják be, és dolgoztatják, de végül kiszabadul és egy öreg aranyásóhoz (Harrison Ford) szegődik, akivel felfedezi a természet igazi varázsát.

H. G. Wells, klasszikus tudományos-fantasztikus regényét dolgozza fel sajátos módon a Láthatatlan ember (The Invisible Man) legújabb változata. A történet főhőse, Cecilia egy gazdag tudóssal jön össze, de a kapcsolatuk egy idő után félelmetessé kezd válni, mivel férfi egyre erőszakosabb. A nő nagy nehezen megszökik a párjától, és elrejtőzve új életet akar kezdeni. Egy nap azt a hírt kapja, hogy az exe megölte magát, és rá hagyta a vagyonát. Cecilia kételkedik az egészben, mivel tudja, hogy a volt párja nem épp az a fajta, aki bármit felad. Eztán kezdenek igazán rémisztővé válni a dolgok, ugyanis érezni kezdi a közelében a jelenlétét, mintha a férfi a láthatatlanságba burkolózva figyelné őt.

A hónap végén Szabó István, legendás magyar filmrendező legújabb, Zárójelentés című filmjét is vetíteni kezdik a magyarországi mozik. A film főhőse Stephanus professzor, akit ugyan nyugdíjba küldenek, de nem akarja feladni a hívatását. Elhatározza, hogy visszamegy szülőfalujába, és ott körzeti orvosnak áll. Nagy tervei vannak az orvosi rendelővel kapcsolatban, és egy fejlesztési tervet fel is vázol a falu polgármesterének, aki azonban nem örül az új ötleteknek. A film főbb szerepeiben Klaus Maria Brandauert, Eperjes Károlyt, Stohl Andrást, Kerekes Évát és Udvaros Dorottyát láthatjuk.