2024. április 26., péntek
NEMZETI RÉGIÓK POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS

Még kilencszázezer aláírás hiányzik

Tőkés László: A román nacionalisták kinevetnék a magyarságot, ha nem gyűlne össze egymillió aláírás

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint a román nacionalisták kinevetnék a magyarságot, ha annyi év pereskedés és az Európai Bizottsággal és Romániával szemben megnyert per után nem sikerülne összegyűjteni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéshez a szükséges egymillió aláírást.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kedden számolt be az M1-nek nyilatkozva, hogy eddig az általuk indított polgári kezdeményezését mintegy százezren írták alá a szükséges egymillióból.

A „Székelyföldért megmozgatjuk Európát” jelszóval elindított polgári kezdeményezés jogi és anyagi keretet kér az Európai Uniótól az őshonos nemzeti kisebbségek számára – tette hozzá.

Akárcsak a sikerrel zárult Minority Safepack polgári kezdeményezés esetében aláírhatják azt az uniós – így például magyar – állampolgársággal rendelkező vajdasági magyar kettős állampolgárok is. Ez lehetséges az interneten keresztül, a petíciót a nemzetiregiok.eu címen néhány kattintással bárki támogathatja, aki szívén viseli a nemzeti régiók uniós érdekképviseletének az ügyét.

ÖTPÁRTI EGYETÉRTÉS

AZ LMP kezdeményezésére – amelyhez csatlakozott a két kormánypárt is, ellenzéki részről pedig a Jobbik és az MSZP – határozati javaslatban biztosítaná támogatásáról az Országgyűlés az európai polgári kezdeményezést. A DK, amely eddig mindig készen állt kampánycélokra felhasználni és egyúttal szítani a határon túli magyarokkal szembeni indulatokat, nem állt a javaslat mögé.

Az öt párt által közösen benyújtott előterjesztés a parlamenti honlapon olvasható – közölte tegnap az MTI. Az indoklás szerint száz évvel a trianoni békeszerződés után, a nemzeti összetartozás évében szimbolikus jelentősége van a határozati javaslatnak. A kezdeményezés elindításáért a SZNT hat évig pereskedett az Európai Bíróságon, annak sikere mindenki érdeke, ezért a javaslat beterjesztői aláírásra buzdítanak mindenkit a nemzetiregiok.eu oldalon.

A határozati javaslat szerint a parlament üdvözli a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért nevű európai polgári kezdeményezést. Emlékeztetnek arra, hogy annak lényege: az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A határozati javaslatban a parlament felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák.

A MAZSIHISZ IS TÁMOGATJA

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is támogatja az SZNT polgári kezdeményezését és arra biztatja híveit, hogy aláírásukkal támogassák azt.

„A zsidóság elnyomott kisebbségként élt Egyiptom országában, amire 2000 év óta szüntelenül emlékezünk. Bár soha nem állunk a szeparatizmus mellé, de támogatjuk a kisebbségek minél erősebb önrendelkezését – bármely nemzeti kisebbségről legyen szó, székelyről, magyarról, vagy más európai nemzetéről egyaránt. Támogatásunkkal részei vagyunk a magyar kormánytagoktól a főpolgármesterig érő konszenzusnak” – olvasható a közleményben.

Mint írták: az európai polgári kezdeményezés azt tűzte ki céljául, hogy az őshonos európai kisebbségek közvetlenül Brüsszelből, a nemzeti kormányoktól függetlenül is kaphassanak a jövőben uniós, kohéziós pénzeket. Ha sikerrel járnak, az Európa-szerte erősíti a kisebbségeket – emelték ki.

A KUDARC MOST SOKSZOROS LENNE

Tőkés László, az EMNP tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt a polgári kezdeményezésről. Figyelmeztetett: ha éppen a nemzeti összetartozás évében lenne sikertelen az aláírásgyűjtés, az az egész magyar nemzetpolitika számára vereséget jelentene.

A politikus jó jelnek tekintette, hogy az aláírásgyűjtés olyan ügy, amely elősegíti az új erdélyi magyar egység létrejöttét, hiszen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az EMNT is ugyanazért a célért dolgozik.

Tőkés László felidézte: korábban levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől és Csáky Csongortól, a Rákóczi Szövetség elnökétől, hogy a magyarországi politikai erők nyújtsanak legalább akkora támogatást az SZNT által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez, amekkorával korábban az RMDSZ által kezdeményezett Minority SafePack kisebbségi európai polgári kezdeményezést támogatták.

A polgári kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha idén május 6-áig legalább egymillió hiteles aláírást sikerül összegyűjteni és ha legalább hét uniós tagországban sikerül teljesíteni a lakosságszám alapján meghatározott kvótát. Tőkés László szerint erre a legnagyobb esély Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában, valamint Németországban van.