2024. április 27., szombat

Beldocs Eho Filmfesztivál

Szerdán és csütörtökön filmvetítések lesznek a magyarkanizsai Cnesa OMI nagytermében, ahol szerdán délután ötkor egy izlandi dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők, a film címe: Úszási rituálék.

„Már 28 éve, hogy az izlandi újdonsült szülők és gyermekeik különleges kapcsolatot ápolnak az óceán és a hegyek közelében található medencével. Snorri, a vezetőedző létrehozott egy különleges, egyedi világot, amelyben a babák megtanulnak úszni a víz alatt, és megtartani magukat szüleik tenyerén állva. Ez magas fokú bizalmi kapcsolatot épít ki közöttük, ami végigkíséri őket az életük során…” – olvasható az alkotás ismertetőjében.

Este hétkor egy francia–belga dokumentumfilmet vetítenek Isten engem úgy segéljen! címmel. „A rendkívüli és a maga nemében talán a világon is egyedülálló bírónő, Anne Gruwez valódi bűnügyi nyomozások kulisszatitkaiba enged nekünk betekintést. Méghozzá úgy, hogy mellette ülve végighallgathatjuk, ahogy nap mint nap hallgatja ki a legkülönbözőbb gyanúsítottakat. Kivel így, kivel úgy »tárgyal«: hol kőkemény, hol végtelen empatikus, hol arrogáns, hol nagyon kedves – mint aki egyszerre igazságos, bátor, és nincs vesztenivalója. Nem mentegetőzik, politikailag sem korrekt. Ezt eddig még senki sem merte, tudta így megörökíteni csak a felkapott tv-sorozat, a Strip-Tease humort sem nélkülöző csapata” – áll a film leírásában.

Csütörtökön 17 órától a RBG című amerikai életrajzi dráma lesz műsoron. „Nem várok a nők számára szívességeket. Mindössze annyit kérek a férfiaktól, hogy eresszék a nyakunkat – mondja Ruth Bader Ginsburg, a mára ikonná vált amerikai bírónő és aktivista. Jogi pályáján és azon túl is RBG már az ötvenes évektől kezdve női egyenjogúság első nagy hatású szószólója. Sokáig az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyetlen női tagja volt, hivatali jogkörében harcolt a nemi diszkrimináció ellen” – olvasható az ismertetőben, amely kitér arra is, hogy a dokumentumfilm az elmúlt évtizedek és korunk egyik fontos látlelete.

Ugyanezen a napon 19 órától az Üdvözöljük Szodomában! (Welcome to Sodom) című osztrák dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők. „Az accrai Agbogbloshie a világ legnagyobb elektronikushulladék-lerakója. Mintegy 6000 nő, férfi és gyerek él és dolgozik itt. Szodomának nevezik. Évente 250 ezer tonna leselejtezett számítógép, okostelefon, klímaberendezés és egyéb eszköz érkezik ide az elektronizált és digitalizált távoli világból. Illegálisan. A szereplők összefonódó sorsából kibontakozik ezen apokaliptikus társadalom összetett története. A saját hangjukon megszólalók vezetik be a nézőt az itteni életbe, munkába – és Szodomába magába. És szinte biztosak lehetünk abban, hogy a ma megvásárolt mobilunk vagy számítógépünk itt fogja végezni” – ajánlják a szervezők az alkotást.

A filmeket eredeti nyelven, szerb felirattal vetítik, a vetítésekre a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak!