2024. március 19., kedd
36. TURIAI KOLBÁSZFESZTIVÁL

Újra rekordöntésre készülnek

Február utolsó hétvégéjén gazdag művelődési műsorral, versenyekkel, bemutatókkal várják a látogatókat a szervezők

Az idei háromnapos rendezvény kulturális programja igen gazdag és sokszínű. Már jövő csütörtökön este a falu központjában elkezdődik az elárusítóhelyek feltöltése a különböző kolbászfélékkel és hentesáruval, melyek az egész ország területéről érkeznek. A már hagyományos turiai sült kolbász mellett nyers-, füstölt-, száraz- és csemegekolbász is kapható lesz, ugyanakkor a húsipari termékek bő választéka mellett a disznóvágáshoz szükséges felszerelésen át a különböző fűszerekig mindent kitesznek az elárusítók. A szervezők elmondták, a turiai rostélykolbász 150, a füstölt száraz turiai kolbász pedig 600 dináros áron vásárolható meg. 

Fotó: Paraczky László/Archív

Fotó: Paraczky László/Archív

A központi emelvényen pénteken, február 28-án 16 órakor helyi rockzenekarok tartanak koncertet. Először a Suprotan smer csapatát, majd 18 órakor a Pečat zenekart láthatja és hallhatja a közönség.

A szombaton délelőtt 10 órakor a helyi, valamint vidéki művelődési egyesületek táncosainak és kórusainak műsorával indul, a kolbászfesztivál hivatalos megnyitója és a világ leghosszabb kolbászának bemutatója pedig délben lesz. Az óriáskolbászt, amellyel a Turiai Kolbászfesztivál az idén is saját rekordját dönti meg, ezúttal 2036 méteresre tervezik, és a bemutatót követően méterszámra (500 Din/m) árulják. 12 óra 30 perckor folytatódik a tánccsoportok bemutatója, 14 órakor pedig különböző versenyekre kerül sor. Az előző évekhez hasonlóan lesz kolbászfalási verseny, továbbá jutalmat kap a legtávolabbról érkező vendég és a fesztivál legkövérebb embere is. Mindkét versenyre a helyszínen lehet jelentkezni. Ezenkívül megrendezik a kolbászgyúró versenyt, amelyre hazai és külföldi csapatok benevezését is várják. A szervezők minden csapat számára 4 kg színhúst és 10 méter sertésbelet, továbbá asztalt biztosítanak, a versenyzőknek pedig a fűszereket és a kolbászkészítéshez szükséges felszerelést kell magukkal hozniuk. A benevezési díj csapatonként 4 ezer dinár, a jelentkezéseket pedig február 27-éig fogadják a 062/19-01-477-es telefonszámon. Az előző évekhez hasonlóan lesz szárazkolbász-verseny, ahova három kategóriában nevezhetnek be az érdeklődők. A szervezők külföldi, országos és helyi termelők házilag készített finomságaira számítanak. A mintákat február 27-éig kell leadni, érdeklődni pedig a fenti telefonszámon lehet.

A nagyszínpadon szombaton 17 órakor Ivana Bojanović és zenekara lép fel, 19 órakor pedig Dragana Mirković koncertezik.

Vasárnap, március 1-jén 10 órakor helyi és vidéki tamburazenekarok lépnek fel, 13 órakor pedig hivatalosan is zárul a szabadtéri rendezvény. Este 18 órakor az iskola sportcsarnokában immár hagyományosan sor kerül a szenttamási Bard Művelődési Egyesület tánccsoportjának fellépésére.