2024. április 27., szombat

Két dinárral lett olcsóbb az üzemanyag

A kőolaj ára viszont 24 százalékkal csökkent a világpiacon

Január utolsó harmadában és február első harmadában a kőolaj hordónkénti ára 70-ről 53,27 dollárra esett vissza, ami több, mint 24 százalék. A szerbiai gépjárművezetők bizony nem érezték meg ezt a jelentős árcsökkenést – állapítja meg a Politika.

Az év eleje óta Szerbiában elhanyagolható mértékben lett olcsóbb az üzemanyag. A benzin 0,9, a dízel 1,95 dinárral lett olcsóbb, az autógáz pedig 0,78 dinárral drágult. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy még a stabil valutaárfolyamok esetén is nálunk elenyésző mértékben csökkennek az üzemanyagárak.

A Szerbiai Kőolajtársaságok Egyesületében a Politika érdeklődésére elmondták, hogy az üzemanyag árát számos tényező befolyásolja a nyers kőolaj ára mellett, épp ezért hálátlan dolog  árjóslatokba bocsátkozni. Ugyanakkor a napilap megállapítja, hogy mérséklődhetnének az árak, ha az állam csökkentené illetékeit, ami jelenleg a kiskereskedelmi ár 55 százalékát teszi ki.  

A régióban Szerbiában a legdrágább továbbra is a dízel (161,7 dinár), listavezető Albánival, az eurodízel Észak-Macedóniában például 51 dinárral olcsóbb, mint nálunk, Bosznia-Hercegovinában 32,9, Romániában pedig 32,2 dinárral. A benzint illetően nincsenek ekkora különbségek, de Észak-Macedóniában ez az üzemanyagfajta is jutányosabb: 23 dinárral literenként, Romániában pedig 22,2 dinárral.