2024. április 26., péntek

Nem merülhet feledésbe

A VMSZ szervezésében is megünnepelték, hogy Zombor elnyerte a szabad királyi város címet

Zombor 271 évvel ezelőtt, február 17-én nyerte el a szabad és királyi város rangot. Ennek jegyében az idei ünnepségsorozat a múlt pénteken kezdődött különféle kiállításokkal és előadásokkal. A Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezete szombaton emlékezett meg a városnapról, az önkormányzat pedig tegnap tartotta meg központi rendezvényét.

A Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezete másodízben emlékezett meg Zombor szabad és királyi város rangjának elnyeréséről. A szombaton megtartott színvonalas ünnepi műsoron Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének elnöke szimbolikus ajándékkal köszönte meg mgr. Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének és Pirityiné Szabó Juditnak, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetőjének a kiemelt odafigyelést, amellyel a nyugat-bácskai magyarság ügyei iránt viseltetnek.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezető ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Zombor továbbra is a vajdasági magyarság egyik központja.

A VMSZ alelnöke megjegyezte, az egykori megyeszékhely nemzeti összetétele nem olyan már, mint a XX. század elején volt, de a nyugat-bácskai magyarság mindent megtesz Schweidel József, Bosnyák Ernő, Kiss Lajos, Herceg János szülővárosa egykori patinájának megőrzéséért.

– A vajdasági magyar közösség politikai erejének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek továbbra is van és lesz olyan befolyása, ami a különböző támogatásokat, befektetéseket lehetővé teszi, odahat az oktatásra, a kultúrára, az egészségügyre, az infrastruktúra fejlesztésére szintén lesznek eszközök a jövőben is. Ez nem ígéret, hanem ezt húzza alá, ezt emeli ki az elmúlt néhány év, amikor mindez szintén így történt – mondta Pásztor Bálint.

Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének Zombor várossal megbízott alelnöke elmondta, hogy a szervezet tavaly döntött úgy, hogy nem hagyja feledésbe merülni és minden évben megünnepli azt a napot, amikor Zombor elnyerte a szabad királyi város címet.

– A rendezvény több szempontból is fontos. Egyrészt erősíti a zombori és Zombor környéki magyarság identitástudatát, másrészt a bemutatott műsor értéket teremt és közösséget épít. Ha visszatekintünk az elmúlt év eredményeire, azt mondhatom, van mire büszkének lennünk. A VMSZ közbenjárásával, anyaországi, köztársasági, tartományi és önkormányzati támogatásokból, a Magyar Nemzeti Tanács, a Prosperitati Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap forrásaiból számos projekt került megvalósításra. Egyértelmű, hogy a vajdasági magyarság a gazdasági és nemzettudati megerősödés útján jár. Öröm számomra, hogy Nyugat-Bácskában is vannak olyan emberek és olyan közösségek, amelyek tagjai hisznek az itthon maradásban és a szülőföldön való boldogulásban. Az a feladatunk, hogy ezeket a közösségeket összefogjuk, az együttműködők körét bővítsük és az eddiginél is hatékonyabban érvényesítsük a vajdasági magyarság érdekeit – mondta Goretić Vámoser Györgyi.

Az ünnepi műsoron többek között részt vett Erdély Lenke, a VMSZ tartományi frakcióvezetője, Kormányos László, a VMSZ tartományi képviselője, Dobó István, a VMSZ Intéző Bizottságának tagja, valamint Zombor testvérvárosának küldöttsége is Preininger Rozália, Baja város külkapcsolatokkal megbízott tanácsnoka és Appel Péter, Baja város gazdasági szakreferense személyében. Az ünnepi műsor egyik díszvendége volt a zombori születésű, világhírű opera-énekesnő, Ušumović Alexandra, aki Orsovai Endre fiatal, de immár szintén világhírnévnek örvendő zongoraművész zenei kíséretében énekelt.

A rendezvényen fellépett Csernai Panna kupuszinai többszörösen díjazott színjátszó, Orsovai Endre zongoraművész, L. Móger Tímea költő, Molnár Csilla kupuszinai opera-énekesnő, Stefan Rakić zongoraművész, valamint Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta bezdáni énekes kettős.

AZ ÉVFORDULÓK JEGYÉBEN

Az önkormányzat az idei városnapi ünnepséget tegnap a település első parkja létrehozásának és a zombori Dalárda megalapításának 150. évfordulója jegyében tartotta. Beszédében Dušanka Golubović polgármester asszony a zöld övezetek és a dal városának nevezte Zombort és ahol jelentős személyiségek születtek és alkottak.

– A mögöttünk hagyott évben igyekeztünk igazolni a szabad királyi város címet, őrizni hagyományainkat, kultúránkat és szokásainkat. Az utóbbi egy évben sok jelentős évfordulónk volt: 700 éve volt, hogy létrejött Béreg, 270 éve volt annak, hogy Zombor szabad város lett, alapításának 160. évfordulóját ünnepelte a Városi Könyvtár, és 110 évvel korábban írták meg városunkban az egyik legszebb szerelmes verset. A Tanítóképző az oktatásban dolgozók szakmai továbbképzési központjává vált. Megőriztük az összes falusi iskolát, ezeket az összes generációnak szolgáló, többrendeltetésű központokká változtattuk. Teljesen felújítottuk a kerényi Nikola Tesla Általános Iskolát és a Neven óvodát, ezenkívül egy privát gyermekintézmény is nyílt – sorolta a polgármester, majd azzal folytatta, hogy az elmúlt egy évben sikeresen felújították a Milan Konjović Képtárat, megkezdték a Grassalkovich-palota újjáépítését, munkálkodtak továbbá a Duna Menti Svábok Múzeumának megnyitásán és a Művelődési Központ nagytermének befejezésén, a Művészetek terének záró munkálatai pedig a legjobb megoldás szerint folytak.

– Zombor a zöld övezetek és a természetkedvelő emberek városa, ezért tavaly több mint 1000 facsemetét ültettünk el, megőriztük a régebbi fasorokat és parkokat is. Béreg lakosságának egészséges ivóvizet biztosítottunk, és ez a tervünk Nemesmiliticsre, Doroszlóra, Sztapárra és Küllődre vonatkozóan is. Megkezdtük a regionális hulladékkezelő központ tervezését, valamint a szennyvíztisztító rekonstrukcióját is. Fontos számunkra az is, hogy egészségesen éljünk, hogy betegség esetén a lakosságnak legyen hova fordulnia, ezért tervezzük egy 8500 négyzetméteres alapterületű korszerű egészségügyi objektum felépítését a kórház területén. Zombor új diabéteszközpontot is kapott az utóbbi évben – mondta Dušanka Golubović.

A népesedéspolitikai intézkedések között említette, hogy 6 fiatal házaspár költözhetett be saját házába. Mint megállapította, Zombor lépést tart a korral, ezért megnyitották az új Egységes Közigazgatási Központot, melynek köszönhetően egyszerűbbé vált a polgárok ügyintézése.

A terveket illetően elmondta, tereket, fontos épületeket újítanak fel, utóbbiak között a Megyeháza épületét is.

SEBÉSZÉ A VÁROS DÍJA

A zombori városnapi ünnepségen hagyományosan kiosztották a köszönőleveleket az arra érdemes személyeknek, intézményeknek, vállalatoknak és szervezeteknek. A Város Oklevelét az idén dr. Darko Kosanović, a Dr. Radivoj Simonović Közkórház igazgatóhelyettese, a városi egészségügyi tanács elnöke kapta.

A bensőséges ünnepség műsorában, melynek forgatókönyvét Milivoj Mladenović írta, fellépett a Zombori Dalárda vegyes kórusa, a Šareni vokali gyermekkórus és a Petar Konjović Zeneiskola tamburazenekara, valamint közreműködtek a zombori Népszínház színészei.