2024. április 27., szombat

Ebéd a családnak

Főtt ételhez szükséges alapanyagokat gyűjtenek a rászoruló családoknak

Országszerte alapulnak az Ebéd a családnak (Obrok za porodicu) adománygyűjtő csoportok a Facebook közösségi hálón, s a csoportok célja a nehézsorban élő családok kisegítése. Szabadkán december végén jött létre a társulás, és megalapulása óta több mint 4000 adományozó, illetve adományozni vágyó tagot számlál. Tijana Mijović édesanya két barátnőjével, Josipa Rončevićtyal és Dana Radomirovićtyal közösen működteti a szabadkai csoportot a közösségi médián keresztül.

– Újvidéken már hosszabb ideje működik egy ugyanilyen csoport. Szabadkai származású vagyok, Újvidéken mentem férjhez és ismeretségen keresztül tudok az ottani társulás létezéséről. Nekik egy éve segítek az adománygyűjtésben, és úgy gondoltam, Szabadkán is létrehozhatnánk egy ilyen csoportot, hogy segítsünk a rászoruló családokon – nyilatkozta lapunknak Tijana Mijović.

A csapat nem a társadalmilag hátrányos helyzetűeket vagy a szociális segélyben részesülőket segíti, hanem olyan családokat, nyugdíjasokat, betegeket, egyedülálló szülőket, akik keresetükből, nyugdíjukból nem tudnak kijönni a hónap végéig.

– Szeretném kihangsúlyozni, hogy itt nem a rászoruló családok eltartásáról van szó, hanem csak ideiglenes segítségnyújtásról. Megalkottunk egy prioritási listát azokról a családokról, amelyeknek gyakrabban kell a támogatás, elsősorban olyan családokról van szó, ahol például beteg a gyermek, beteg a szülő, vagy idős személy él. Hozzájuk gyakrabban járunk a csomagokkal, de ügyelünk arra, hogy mindenki egyformán részesüljön segítségben. A szomszédoktól, ismerősöktől, rokonoktól értesülünk arról, hogy kik azok a személyek, akiknek támogatásra van szükségük, és az is előfordul, hogy a családok kérnek tőlünk segítséget. Hárman gyűjtjük az adományokat, amelyekből csomagokat állítunk össze, és oda küldjük őket, ahol szükség van rá. A legtöbb esetben összeismertetjük az adományozót és a rászorulót – magyarázta Tijana Mijović.

A kezdeményezéshez számos cég is csatlakozott, amelyek időszakosan vagy állandó jelleggel segítenek termékeikkel átvészelni a rászoruló családok nehezebb időszakát. Több vállalkozó is jelezte, hogy szeretne csatlakozni az akcióhoz, bizonyos gyorséttermek hetente vagy kéthetente egyszer egy teljes családi ebédet szállítanak házhoz, öt pékség pedig naponta öt családot segít a péksüteményeivel. Az adományozók zöme viszont magánszemély, akik ruhaneműt, tüzelőt, háztartási berendezéseket, bútorokat, biciklit és mást is adományoztak már eddig, de a kezdeményezéssel elsősorban élelmiszert gyűjtenek.

– Minden olyan élelmiszert gyűjtünk, amire szükség van ebédfőzéskor, tehát cukrot, sót, lisztet, olajat, továbbá pástétomot, felvágottat stb. Nem határoztunk meg külön feltételeket, de például tőkehúst csak akkor fogadunk el, ha megfelelően van becsomagolva és a szavatossági idő is fel van tüntetve rajta. Tisztítószereket és kozmetikai szereket is gyűjtünk – részletezte Tijana Mijović.

– Nagyon önzetlenek a szabadkaiak. Magunk is meg vagyunk lepődve azon, mekkora méreteket öltött a lakosság segítőkészsége, tekintve, hogy csak nemrégiben alapítottuk meg a csoportot. Számunkra minden tag fontos, azok is, akik még nem adományoztak, mert ők tovább adhatják az információkat a kérésekről vagy éppen arról tájékoztatnak bennünket, hogy kinek van szüksége donációra. Nincs mindenkinek lehetősége támogatást adni, és az információcsere is segítség – mondta lapunknak az akció koordinátora.

Az adományokat Tijana Mijovićnak, Josipa Rončevićnak és Dana Radomirovićnak, az Obrok za porodicu Facebook-csoport koordinátorainak lehet átadni.

– Bemutatjuk egymásnak az adományozókat és az adományt fogadó családokat, viszont nagyobb donáció esetén, illetve abban az esetben, ha valaki anonim szeretne maradni, akkor mi továbbítjuk a csomagokat – mondta Tijana Mijović.