2024. április 27., szombat

Adóvégzések az elektronikus postaládában

Az átalányadózóknak az idén már nem a postás hozza a végzéseket

Tegnap lejárt a januári vállalkozói átalányadó befizetésének határideje, és most először történt meg, hogy az adó összegéről szóló határozatot nem a postás kézbesítette, mint korábban mindig, hanem a végzés az átalányadózóknak elektronikus úton, az országos Adóigazgatóság ePorezi nevű adóügyi portálján keresztül érkezett meg. Januárban mintegy 95 000 átalányadózó vállalkozó kapta meg az egész évre szóló adóvégzést elektronikus postaládájába, az adóigazgatóság azonban megállapította és közölte, hogy eddig csak körülbelül 40 000 vállalkozó kukkantott bele az elektronikus küldeményekbe. Több ezren lehetnek azok, akiknek a munkájához nincs szükség arra, hogy rendszeresen számítógépet használjanak (taxisok, fodrászok stb.), és akik nem is értesültek arról, hogy ettől az évtől már nem a postás hozza nekik az adó összegére vonatkozó határozatot. Az érintetteknek tudniuk kell, hogy az ePorezi portálra való bejutáshoz – amelyen az adóvégzést megtalálhatják – minősített elektronikus tanúsítványra van szükségük. Chipes személyi igazolványt kell kérniük, mellyel együtt a rendőrségen PIN-kódot, vagyis személyi azonosító számot is kapnak.

Papp György jogász, adótanácsadási szakember, a Könyvelési Ügynökségek Tulajdonosai Egyesületének (UVRA) igazgatóbizottsági elnöke, valamint a Szerbiai Adótanácsadók Egyesületének igazgatóbizottsági alelnöke emlékeztet arra, hogy eddig az adóvégzések az év második felében érkeztek a kisadózó vállalkozók címére, és korábban olyasmi is előfordult, hogy egyes átalányadózók akár három évig sem kapták meg az adóhivatali határozatot.

– Időbe telik, amíg az emberek megszokják az elektronikus munkamódszert, az elektronikus aláírás használatát és az adóhivatallal való elektronikus kapcsolattartást. Az átalányadózók egy része nem értesült a változásokról, vannak, akiknek műszaki lehetőségeik sincsenek az átállásra. Tudni kell például, hogy az idén januárban még egy bizonyos számra kellett befizetni a tavaly decemberi adót, ebben a hónapban viszont már egy másik számra kell befizetni a januári részt – mondta Papp György.

Bármilyen bonyolultnak tűnik is most az új rendszer, tény, hogy alkalmazásával most először tesznek rendet az átalányadózásban. Az automatizálásnak köszönhetően a kisadózók számítógép segítségével bejegyeztethetik cégüket, kifizethetik az adókat és járulékokat anélkül, hogy elmennének az adóhivatalba. Az új átalányadózási rendelettel megváltozik az adóelszámolási alap, ami elsősorban az IT szektort érinti, amelyben sok vállalkozó fizet átalányadót. Az adót a jövőben az piaci feltételek határozzák meg, és nem attól függ, hogy melyik községben jegyezték be a céget.

A 30 évesnél fiatalabb és 55 évesnél idősebb vállalkozók kedvezményekre számíthatnak, akárcsak azok, akik 3 évnél rövidebb ideje működtetik a vállalkozást. Az állam úgy határozott, hogy a következő három évben maximum 10 százalékkal emelkedhet az átalányadó összege. A városi, illetve községi adóhivatalokban a vállalkozók mindenről tájékozódhatnak, de a könyvelési ügynökségek is részletes információkkal szolgálnak.

A vagyonadó és a lecsapolási illeték fizetése is esedékes

Mindazok, akik február 15-éig nem fizették be az idei vagyonadó első részletét, igyekezzenek mielőbb eleget tenni ennek a kötelezettségüknek, mert az adóhatóságok a határidő lejárta utáni minden egyes napra késedelmi kamatot számolnak fel. A vagyonadó összegéről szóló határozatokat a legtöbb helyen várhatóan csak májusban kezdik kézbesíteni, de tudni kell, hogy, mint korábban is, az első negyedévre szóló vagyonadó címén ugyanannyit kell fizetni, mint amennyi a tavalyi utolsó részlet volt.

A Vajdaság Vizei Közvállalat közölte, hogy a napokban érkeznek a háztartások címére a lecsapolási illeték összegéről szóló határozatok. Tartományunkban 685 000–700 000 végzést küldenek ki, a mezőgazdasági földterületek hektárja után átlagban évi 1200 dinárt kell fizetni. Ezt az illetéket is több részletben lehet törleszteni. Három befizetőlap érkezik, az elsőn szereplő összeg 2 negyedévre vonatkozik, és ezt a végzés a kézbesítésétől számított 15 napon belül kell törleszteni. A másodikat augusztus 15-éig, a harmadikat pedig november 15-éig kell befizetni.