2024. április 27., szombat

Letartóztatások a vízgyár-ügyben

Őrizetbe vettek három személyt a nagybecskereki vállalat körüli visszaélések miatt

Három személyt letartóztattak tegnap Nagybecskereken, akiket a vízgyárral kapcsolatos visszaélésekkel gyanúsítanak – közölte a Szerbiai Belügyminisztérium.

Újabb beruházási melléfogás (Kecskés István felvétele)

Újabb beruházási melléfogás (Kecskés István felvétele)

A közlemény szerint a Belügyminisztérium Korrupcióellenes osztálya az újvidéki Felső Ügyészséggel együttműködve tartóztatta le I. D.-t (1953), a polgármester beruházásokkal megbízott egykori tanácsadóját és a Városi Vízművek volt igazgatóját, G. T.-t (1972), a Városi Vízművek volt igazgatóját és a N. O.-t (1951), a belgrádi Sinertech igazgatóját, valamint az újvidéki Gruppo Zilio belgrádi részlegének (Gruppo Zilio SPA) volt felelős személyét.

A rendőrségi közlemény szerint a gyanúsítottak visszaéléseket követtek el a nagybecskereki vízgyár közbeszerzési eljárása során, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják őket.
A gyanú szerint N. O. a Sinertech vállalat hivatalos személyeként és I. D. a nagybecskereki polgármester segédjeként 2014 elején, a közbeszerzési eljárás kiírása előtt megegyeztek az olasz Gruppo Zilio SPA Kft.-vel a nagybecskereki víztisztító berendezés közbeszerzési eljárásának a részleteiről, amivel közbeszerzéssel kapcsolatos bűncselekményt követtek el.

Még ma sincs megfelelő minőségű víz Nagybecskereken (Kecskés István felvétele)

Még ma sincs megfelelő minőségű víz Nagybecskereken (Kecskés István felvétele)

A pályázat kiírása után G. T. a nagybecskereki Városi Vízművek felelős személyeként szerződést írt alá a víztisztító berendezés közbeszerzéséről a Gruppo Zilio SPA belgrádi részlegével, az újvidéki Gruppo Zilio-val és a belgrádi Sinertech vállalattal. Ennek a szerződésnek az aláírásával pedig megszegték a kommunális tevékenységről szóló – akkor érvényes – törvényt, amely nem tette lehetővé, hogy a víztisztítást magánvállalatra bízzák. A gyanú szerint ezzel G. T. hivatali visszaélést követett el. Miután a Gruppo Zilio SPA kilépett az egyezményből és részét átengedte a Sinertechnek, nem volt joga arra, hogy visszavonja a banki garanciát, viszont I. D. 2016. június 30-án a közbeszerzési szerződés mellékletébe ezt betette, amivel hivatali visszaélést követett el. N. O. 2019. május 17-én 67,5 millió dinárt vett fel a köztársasági költségvetésből a víztisztító berendezés befejezésére, a pénz egy részét azonban a társaság ügyvitelére fordította.
A három személy ellen 48 órás előzetes letartóztatást rendeltek el, és bűnvádi feljelentést tesznek ellenük a Felső Ügyészségnél.
A letartóztatásokra több párt is reagált. A demokraták szerint jó, hogy a vízgyárral kapcsolatos igazság lassan kiderül, de nem szabad megengedni, hogy egy-két személyre háruljon a teljes felelősség. A ligások üdvözlik a letartóztatásokat, de szerintük össze kell hívni a városi képviselő-testületet, és Čedimir Janjić polgármesternek és munkatársainak távozniuk kell a tisztségükről. A Nagybecskereki Szociális Fórum szerint nemcsak néhány egyént kell bűnvádi felelősségre vonni, hanem politikai felelősségre vonás szükséges: a polgármesternek is le kell mondania. Szerintük a köztársasági illetékesek is hozzájárultak a vízgyárral kapcsolatos botrányhoz.
Nagybecskereken a megengedettnél magasabb arzéntartalma miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. A korábbi önkormányzati hatalom a német–osztrák Wassertechnik társasággal egyezett meg a vízgyár megépítéséről, de 2012-es hatalomváltás után azt a szerződést felbontották. Az új összetételű önkormányzat két évvel később az olasz hátterű céggel kötött szerződést. Hogy megkönnyítsék annak megvalósítását, törvénymódosítással lehetővé tették, hogy magáncégre is lehessen bízni a város vízellátását. Ennek ellenére a kapacitás háromszori próbaüzemeltetés után sem volt képes megfelelő minőségű vizet biztosítani a becskereki háztartások részére.