2024. április 27., szombat

Távozna Bosznia-Hercegovinából a szerb entitás

Milorad Dodik: Nincs visszaút, jövő tavasszal már nem így néz ki az államközösség – Aleksandar Vučić sürgős értekezletet tart szombaton

A boszniai Szerb Köztársaság elhagyja a bosznia-hecegovinai államot és saját útját fogja járni, közölte tegnap Milorad Dodik, a boszniai hármas elnökség szerb tagja, miután az alkotmánybíróság olyan döntést hozott, hogy a mezőgazdasági földterületek nem az entitásoknak, hanem a bosznia-hercegovinai államnak a tulajdonát képezik. Dodik azt mondta, elérkeztek egy falhoz, melynél választani kell, elviselik-e a boszniai szerb entitás teljes elpusztítását vagy saját útjukat kezdik járni. Mint mondta, ezért az entitásért mintegy 29 ezer ember halt meg a harcokban, ezt soha nem lesz szabad elfelejteni. Véleménye szerint már jövő tavasszal nem lesz olyan összetételű Bosznia-Hercegovina, mint most, mert a szerb entitást semmi sem gátolhatja meg abban, hogy önállósuljon, még az Egyesült Államok beavatkozása sem. Dodik hangsúlyozta, hogy ezen az úton már elindult a boszniai Szerb Köztársaság, s nincs visszaút.

A daytoni megállapodás – véleménye szerint – romokban hever, mert folyamatosan annak aláásásán dolgoztak a nemzetközi közvetítők és a szarajevói adminisztráció is. A jelenlegi feltételek mellett nincs értelme közös államról beszélni, s egyébként is lehetetlen elképzelésnek bizonyult két entitásból és három államalkotó nemzetből országot felépíteni. Bosznia-Hercegovina rossz hely a szerbek és a boszniai Szerb Köztársaság számára, ezért meg kell tenni, amire szükség van, fogalmazott a hármas elnökség szerb tisztségviselője. Hozzátette: bármit is tegyenek a döntéshozók, most már fellobbant az önállósodás lángja, s ezt mindenkinek tudnia kell. Sehol sem írta, hogy az entitások vagyona hirtelenül átkerülhet az államalakulat vagyona közé, érvelt Dodik. Bejelentette: a szarajevói döntéshozásban a szerb képviselők nem fognak a továbbiakban hozzájárulni a munkához, az üléseken részt vesznek, de nem szavaznak.

Kijelentéseit elítélte Bakir Izetbegović, a bosznia-hercegovina parlament kollégiumának tisztségviselője, azzal a véleménnyel, hogy Dodik immár 15 éve folyamatosan feszültségeket kelt az államban és elutasítja a jogrendet, az alkotmánybírósági döntések tiszteletben tartását. A szerb képviselők bojkottja, megítélése szerint, a döntéshozás megbénítását jelenti.

A régióban tapasztalható válsághelyzet miatt Aleksandar Vučić szerbiai államfő szombatra Belgrádba invitálta egy megbeszélésre a montenegrói és a boszniai szerbek képviselőit. Montenegróban az egyházügyi, vallásszabadságról szóló törvény miatt tüntetnek a szerbek már hetek óta. A szombati megbeszélés tervéről Ana Brnabić szerb kormányfő számolt be. Megjegyezte, hogy a régióban eluralkodott helyzet egyáltalán nem kedvez Szerbiának, mert az ország az előrehaladás, a stabilitás híve, a gazdasági felemelkedés mellett foglal állást, annak pedig nem kedvez, ha a közvetlen szomszédságban nagy gondok vannak. Mint mondta, a szerbség képviselőivel Vučić szombaton megbeszéli majd, miben tudna az anyaország a segítségükre lenni a helyzetük javítása érdekében.

– Szerbia az utóbbi években sikeresebb volt, megbíznak benne a befektetők, folyamatos a gazdasági növekedés. Nem tesz jót a válsághelyzet a régióban. Az a cél, hogy reakcióink továbbra is mérsékeltek legyenek, és a stabilitást építsük a térségben. Kis régióról lévén szó, mi is megérezzük, ha a közelünkben gondok merülnek fel – értékelte Brnabić.