2024. április 27., szombat

Szerbia legnagyobb támogatója az EU

A 2021–2027-es uniós költségvetésben is kiemelt szerepet kap a Nyugat-Balkán

Az Európai Unió 2007 óta Szerbia számára összesen 2,79 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást különített el az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből (IPA). Az Unió számít az ország legnagyobb hitelezőjének, és egyben a legnagyobb kereskedelmi partnerének is. Mint arra az Európai Bizottságban rámutattak, az EU 2021–2027-re vonatkozó költségvetésében a Nyugat-Balkán kiemelt szerepet kap, hiszen az EU Szerbia, illetve az egész Nyugat-Balkán iránti elkötelezettséget vállalt nemcsak a politikai tevékenységek, hanem a gazdasági támogatás által is.

Ana Pisonero, az Európai Bizottság sajtófelelőse a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelte, bár 2007 óta az EU 2,79 milliárd eurót irányozott elő az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből, az Európai Beruházási Bank 1999 óta összesen 5 milliárd euró összegben nyújtott kedvező hitelt Szerbiának. Azzal, hogy a vissza nem térítendő összegek és kedvező hitelek minden esetben azt a célt szolgálták, hogy olyan átalakuláson essen át az ország, hogy eleget tudjon tenni az EU-tagsághoz szükséges elvárásoknak.

Mint az Európai Bizottságban kiemelték, a legtöbb pénz az EU-ból a demokráciát, a közigazgatást, a környezetvédelmet és az energetikát érintő reformokra érkezik Szerbiába, illetve a mezőgazdaságra és a falufejlesztésre, valamint a joguralom erősítésére, az oktatásra és a szállításra. Az EU-beruházások egyike éppen az ország infrastrukturális fejlesztése, amelyek közül az újvidéki Szabadság hidat, valamint az új Žeželj-hidat, illetve a belgrádi Gazella hidat emelték ki, de számos út épült és határátkelőhely nyílt meg.

Az Európai Unió ugyanakkor a levegő- és víztisztításba is beruházott, valamint a hulladékgazdálkodásba is Szabadkán, Mitrovicán és Užicén, több esetben egészségügyi felszerelés megvásárlásában nyújtott támogatást, az egyetemi programokat segítette az Erasmus+ programon keresztül, illetve hozzájárul az állami adminisztráció reformjához is.

A civil szféra 2014 és 2020 között 33 millió eurót kapott.

Az EU csak a 2014-ben történt természeti katasztrófák után a belvízgondok, a folyók áradása okozta gondok kezelésére 162,2 millió eurót küldött Szerbiának.

Minta arra az EU szerbiai küldöttsége is rámutatott, a nyugat-balkáni államok közül Szerbia kapja a legtöbb pénzt az IPA-alapokból. Hozzátették ugyanakkor, hogy az EU-alapokból származó 200 millió eurós összeg mellett éves szinten az EU tagállamai 2007 és 2016 között félmilliárd euróval segítették Szerbiát, az EU-ból származó beruházások pedig 2014 és 2017 között meghaladták a 6 milliárd eurót. A legtöbbet Németország, Svédország és Olaszország ruházott be Szerbiában.

Mint arra Brüsszelben rámutatnak, csak 2018-ban az EU és a Szerbia közötti árucsere-forgalom elérte a 24 milliárd eurót, azzal, hogy csak ebben az évben az EU-ból 2 milliárd közvetlen beruházás érkezett az országba.

Pisero szerint az EU továbbra is támogatja a leendő EU-tagok felzárkózását. Az, hogy mekkora pénzösszeg áll majd az állam rendelkezésére az előcsatlakozási alapoknál, a tagállamok és az Európa Parlament közötti megállapodástól függ. Egy közös pozíció felállítása érdekében Charles Michel, az Európa Tanács elnöke különleges találkozót hívott össze február 20-ára.

Az Európai Bizottságban ugyanakkor már jelezték, hogy a Zágrábban várható EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón mutatják be az erre a régióra vonatkozó beruházási tervet, amely a gazdasági különbségek kiegyenlítését vette célba újabb beruházásokon keresztül.