A készpénz marad, de eltűnhet a bankkártya

Csincsik Zsolt

2020. február 11., 15:08 >> 2020. február 11., 16:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Sok mindentől függ, hogy ki milyen fizetőeszközt használ legszívesebben. Ezt meghatározhatják a családi szokások, a kellemes és kellemetlen élettapasztalatok, a személyes igények, a mindennapi szükségszerűségek és a választási lehetőségek. Az utóbbiak közül a készpénz, a bankkártya és az elektronikus átutalás áll a rendelkezésünkre, de újabban már megjelent és terjedőben van mobiltárcás fizetés is, amikor a mobiltelefont használjuk fizetőeszközként. Tapasztalataim szerintem különösen a fiatalabb korosztályok használják előszeretettel az újabb fizetőeszközöket, amelyek használata az elmúlt években jelentős mértékben nőtt Szerbiában. Az idősebbek bizalmatlanok és ódzkodnak az újdonságoktól, ezért leginkább a készpénzben bíznak, ezért a bankkártyát is többnyire pénzfelvételre használják, az online kifizetés lehetőségével csak kevesen élnek.

(Illusztráció – Pixabay.com)

A mindennapokban a mobiltárcás fizetést leszámítva minden fizetőeszközt használok. A koromnál fogva eddig legtöbbet készpénzzel fizettem, olykor csekkel, bár azt leginkább csak a részletfizetéseknél. A fizetőeszközként használható bankkártyával körülbelül egy vagy talán másfél évtizede rendelkezek. Jól emlékszem, hogy kezdetben elég sokáig csak díszként őrizgethettem, mert viszonylag kevés helyen lehetett vele fizetni vagy vásárolni. A pénzautomaták, majd az online pénztárgépek elterjedésével viszont radikálisan megváltozott a helyzet. Manapság már szinte fele-fele arányban használom a készpénzt és a bankkártyát. Az utóbbit jóval szívesebben, mert sokkal egyszerűbb a kezelése, gyorsan és egyszerűen lehet vele fizetni, valamint kisebb helyen elfér, mint a bankó vagy a fémpénz. Kevesebb gond van vele, mert a titkos kód ismerete nélkül használhatatlan még a tulajdonos számára is, ezért ezt érdemes jól az eszünkbe vésni. Ha a bankkártya elveszik vagy ellopják, akkor sincs gond, mert egy telefonhívással zárolható a használata. És manapság szinte már mindenhol lehet vele fizetni, a sarki vegyeskereskedéstől a virágüzletig. Mégis bármennyire hasznos, a készpénznek van vele szemben egy óriási előnye, hogy mindig kéznél van és mindenféle infrastrukturális háttér nélkül bármikor és bárhol használható. Az elektronikus átutalás lehetőségével egy-két éve élek és szinte csak a számlák kifizetésénél használom, hogy ezzel elkerüljem a sorban állást és a hosszas várakozást a bankban vagy a postán.

(Illusztráció – Pixabay.com)

A heti körkérdésünk végeredményét összegezve az emberek közel kétharmada leginkább a készpénzt használja legszívesebben fizetőeszközként. A bankkártyát a szavazók egyharmada, az elektronikus átutalást pedig csak a töredékük. A pénzügyi szektor jövőre vonatkozó kutatásai szerint a készpénz visszaszorulóban van, azonban még sokáig forgalomban lesz, viszont a világban folyamatosan növekedni fog az elektronikus átutalások száma, ami a műanyag bankkártyák eltűnéséhez vezethet. A szakemberek szerint a papírbankó és a fémpénz az elkövetkező évtizedekben is használatban marad, mert a nehéz időkben leginkább ezek értékében bízik a lakosság. Viszont az elkövetkező évtizedben folyamatosan növekedni fog majd az elektronikus átutalások száma. Különösen, hogy ma már elérhető az a technológia, amely szinte teljesen feleslegessé teszi a bankkártyát, hiszen telefonnal is lehet már érintéssel fizetni. Az előrejelzések szerint az elkövetkező években az Egyesült Államok boltjaiban a vásárlások kétötödét fogják mobiltárcás fizetéssel végezni, ami a négyszerese lesz a jelenleginek. Hasonló emelkedést várnak a többi fejlett országban is. A feltörekvő gazdaságú országokban azonban előfordulhat az, hogy a készpénz fizetéséről egyből áttérnek az elektronikus átutalásra, anélkül, hogy valaha is használták volna a bankkártyát. A szakemberek vizsgálati mintaként Kínát említik, ahol napjainkban az elektronikus átutalások nagysága megegyezik a bruttó nemzeti össztermék háromnegyedével, ami kétszerese a 2012-es pénzügyi forgalomnak. Manapság Kínában a bolti vásárlások valamivel kevesebb, mint felét mobiltárcás fizetéssel bonyolítják le, ami jóval magasabb a fejlett gazdasági ország azonos mutatóinál. Ezt támasztotta alá egyik ismerősöm is, aki nemrégen a távol-keleti országban járt és meglepetten tapasztalta, hogy az ottani boltokban szinte mindenki mobiltelefonnal fizet, de nagyot néztek az eladók is, amikor a vásárlásnál elővette a készpénzt.

(Illusztráció – www.irishnews.com)

Milyen fizetőeszközt használ leginkább?

Készpénz: 124 (60,5%)

Bankkártya: 68 (33%)

Elektronikus átutalás: 13 (6,5%)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége