2024. április 27., szombat
ZOMBOR

Eredményesen zárult a Pető-kurzus

Két héten át zajlott a fejlesztőpedagógiai kurzus (L. Móger Tímea felvétele)

Két héten át zajlott a fejlesztőpedagógiai kurzus (L. Móger Tímea felvétele)

Két héten át zajlott és pénteken zárult Zomborban a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve szervezett fejlesztőpedagógiai kurzusa. Perpauer Attilától, a MNT Oktatási Bizottságának tagjától megtudtuk, először hozták el a Pető-kurzust szórványba. Tizenkét személlyel foglalkoztak a konduktorok, négy csoportban két gyermekcsoport és két felnőtt csoport volt. A két felnőtt csoport tagjai közül az egyik jól mozgó, szklerózis multiplexes vagy sztrók utáni állapotban lévő, a másik nehezebben mozgó, tehát súlyosabban sérült betegekből állt. Őket próbálták olyan gyakorlatokkal, konduktív módszerekkel kezelni, amelyeket később otthon is tudnak használni az élet minőségének javítására. Mindez a teljes személyiség rehabilitációjáról szól.
– Ez egy olyan módszer, amely nemcsak a gyakorlatokból áll, hanem arról is szól, hogy vissza tudjon térni a normális kerékvágásba a páciens élete – mondta Perpauer.

Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere nyilatkozatában üdvözölte a kezdeményezést, megköszönte a Pető Intézet munkatársainak, hogy eljöttek a nyugat-bácskai szórványba, Zomborba is. Úgy fogalmazott, ebben a régióban szintén hiánypótló szerepe van a páratlan módszernek, nagy igény van a minőségi orvosi ellátásra.

Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, a Pető-kurzus nyugat-bácskai koordinátora hangsúlyozta, intenzív szűrési és képzési időszakon vannak túl. Az érdeklődés továbbra is töretlen, az elmúlt két hétben is sokan keresték fel a képzési és szűrési alkalmakat. A résztvevők Kupuszináról, Bezdánból, Nemesmiliticsről, Szilágyiról, Zomborból, Monostorszegről, Bácsgyulafalváról, Doroszlóról érkeztek. A visszajelzések szerint kisgyerekek és felnőttek részéről is további igény van a módszerre.