2024. április 27., szombat

Lebontják a zöld szökőkutat

Nem tudni, hova kerülnek a Zsolnay kerámia megmaradt elemei

A hét elején kezdték meg Szabadka egyik szimbólumának, a zöld szökőkútnak a lebontását. Már eltávolították a szökőkutat övező gránitlapokat és lépcsőket, illetve a medence faburkolatát is leszedték. A Szabadság-téren folyó munkálatokat pénteken Predrag Radivojević, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója és Branislav Ćopić, a Support tervezőiroda igazgatója is megtekintette.

Predrag Radivojević a látogatás során a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Zsolnay gyárral is megvitatták a régi szökőkút sorsát.

Az illetékesek megbeszélték, hogy megőrzik a Zsolnay kerámia elemeit (Fotó: Gergely Árpád)

Az illetékesek megbeszélték, hogy megőrzik a Zsolnay kerámia elemeit (Fotó: Gergely Árpád)

– A tavalyi év végén Bogdan Laban polgármester javaslatára befejeződött a zöld szökőkút átépítésének és az új szökőkút kiépítésének projektuma. Nemcsak egy modern talajszinti szökőkútról van szó, hanem az egész tér átépítéséről is. A Zsolnay kerámiából készült szökőkút nem volt hosszú életű, az átépítés egyik fontos tényezője a Zsolnay gyárból érkezett levél, melyben egyértelműen kifejtik, hogy nem létezik megfelelő téli karbantartási módszer az ekkora méretű, kerámiából készült szökőkutak számára. Még Pécsen sincs ekkora méretű, kerámiából készült szökőkút, csak egy kis szerény kút van a városközpontban. Az új, modern szökőkút alatt egy betongalériát alakítanak ki, melyben a gépészeti felszerelést helyezik majd el. A munkálatok kivitelezője az Alex engineering & construction vállalat, a szerződés szerint hat hónapon belül be kell fejezniük az átépítést, a befektetés pedig 123 millió dinárt tesz ki. Reméljük, hogy a befejezett munka után a tér ismét a szabadkaiak közkedvelt gyülekezőhelye lesz – mondta a közvállalat igazgatója.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz a sorsa a lebontott Zsolnay kerámiának, Predrag Radivojević azt válaszolta, hogy nem kötelességük megőrizni a lapokat, viszont a Községközi Műemlékvédelmi Intézettel való megbeszélés alapján egyes elemeit megőrzik, úgy hiszi, egy részét a múzeumnak adják.

A terület teljesen átalakul (Fotó: Gergely Árpád)

A terület teljesen átalakul (Fotó: Gergely Árpád)

Branislav Ćopić az újságíróknak elmondta, az új szökőkút technikailag és vizuálisan is megfelel az elvárásoknak, hisz a projektum kidolgozási ideje alatt megbeszéléseket folytattak az érintett intézményekkel, amelyeknek javaslatai bekerültek a tervbe.

– Az egyik legnagyobb probléma a téli karbantartás volt, az új szökőkút nem követel majd semmilyen karbantartást. A másik oldalon található a színház, ahol egy nyílt színpad lesz, a szökőkút mellé pedig padokat helyezünk el, ahonnan a víz játékát élvezhetik a lakosok. A tervbe olyan jelentős méretű zöldterületet építettünk be, ami tovább gazdagítja a teret. A zöldterület mintegy 200 négyzetmétert tesz majd ki – magyarázta Branislav Ćopić.