2024. április 26., péntek

A kínai koronavírus lelassíthatja a világgazdaságot

Nagyot estek az elmúlt napokban a világ tőzsdeindexei, s ez elsősorban a Kínában észlelt, majd globálisan fertőző koronavírus terjedésével kapcsolatos bizonytalansággal magyarázható. A járvány már nemcsak az egészségügyben okoz óriási gondot, hanem az ország és a világ gazdaságában is.

A válságos helyzet miatt már rengeteg hazai cég kényszerült az üzleti tevékenysége korlátozására, szüneteltetésére Kínában, és emiatt több területen komoly veszteségek keletkezhetnek az országban. A világ második legnagyobb gazdaságának számító Kínában működő nemzetközi nagyvállalatokat – kezdve az Apple amerikai információs technológiai óriástól, a Facebook közösségi oldaltól, az HSBC és a Standard Chartered brit nemzetközi pénzintézetektől az IKEA svéd bútoráruházláncig, a dél-koreai Hyundai és német Volkswagen autógyártó óriásokig vagy az Electrolux háztartási gépeket és berendezéseket gyártó svéd cégig – szintén óvintézkedésekre kényszerítette a koronavírus-járvány.

A termelővállalatok mellett bevásárlóközpontok, étteremláncok és egyéb szolgáltatók is a tevékenységük felfüggesztése mellett döntöttek. A lépésre részben az ügyfelek, részben az alkalmazottak biztonsága érdekében szánták rá magukat.

A nemzetközi légitársaságok többsége (köztük a British Airways vagy a Lufthansa) törölte a Kínába és az onnan induló járatait.

A koronavírus megfertőzte az autógyártókat is. Hogy ennek milyen hatása lesz az ágazatra, még nem tudni, de az elektromosautó-gyártókat nagyon súlyosan érinti a járvány okozta pánik. Tavaly nyolcmillió áram meghajtású autót adtak el abban a negyven kínai városban, ahol a vírus már hetek óta tombol. Figyelemre méltó, hogy ezeken a településeken értékesítették az összes elektromos autó negyven százalékát.

Kínában leállították az országon belüli és a külföldre tartó csoportos utazásokat is, hogy csökkentsék a koronavírus terjedését. A forgalom csökkenése komoly gondot okoz a földi és légi közlekedésben; a kínai turisták elmaradása ugyanakkor országok tucatjainak gazdaságát érintheti érzékenyen. Ez aligha meglepő, hiszen 2018-ban már csaknem160 millió kínai utazott külföldre. Ha az idén jó részük otthon marad, az jelentősen csökkenheti a szállodák, éttermek, boltok, valamint a sportrendezvények és konferenciák szervezőinek bevételeit. A veszély hatására az érintett ágazatok tőzsdei cégeinek részvényárfolyama máris nagyot esett.

A befektetők pedig már elkezdték árazni mind a kínai, mind a globális gazdaság lassulását. Becslések szerint a koronavírus okozta zűrzavar az idén akár 0,3 százalékkal is visszavetheti a nemzetközi gazdaságot. Pénzben kifejezett értéke pedig jócskán meghaladhatja az ötven milliárd dollárt.  

A kínai közlekedési és szállítmányozási szektor teljesítményének visszaesése jelentősen csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást, ami miatt a napokban nagyot zuhant a kőolaj világpiaci ára, jócskán lerántva a szektor cégeinek tőzsdei árfolyamát. (Nem mellesleg: a szállítási szektor adja a világ olajkeresletének csaknem a 70 százalékát.). A történtek hatására a legnagyobb olajexportőrök egymással vetélkedve igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket.

Miközben a kedvezőtlen helyzetbe sodródott ágazatban mindent megtesznek a pánik mérsékléséért, az arany az utóbbi hét év legmagasabb árfolyamát érte el. A befektetők főként azért veszik, mert biztonságosnak tartják.