2024. március 19., kedd

Védjük meg a Tarcal erdeit!

Nyílt levéllel fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz a Védjük meg a Tarcal/Fruška gora erdeit! mozgalom, melynek aláírói felhívják a figyelmet az abnormális mértékű fairtásra, a területtel megbízottak helytelen és lelkiismeretlen gazdálkodására. 

A Goran Trivan szakminiszternek címzett levélben kifejezik reményüket, hogy megértést fog tanúsítani a legöregebb szerbiai nemzeti park gondjai iránt, és megfelelő intézkedéseket fog kezdeményezni Szerbia kormányában. Hangúlyozzák, hogy a Tarcallal együtt Vajdaság területének alig 6,5 százaléka erdősített, és hogy a tartományi stratégiában lefektetett 14 százalékos erdőterület nemhogy apránként megvalósulna, ellenkezőleg nagy ütemben tűnnek el a tölgy-, a bükk- és a hársterületek. A mozgalom szerint ennek fő előidézője az, hogy a nemzeti parkkal túlnyomórészt erdészeti-kommerciális modell szerint gazdálkodnak, így az erdős területeket is kizárólag a jövedelemszerzésre állítják be, arra törekedve, hogy a 135 dolgozót foglalkoztató vállalat önellátó legyen, ahelyett, hogy védő-őrző szerepe dominálna.

A minisztériumtól kérik, hogy legalább húsz évre tiltsák be a fakivágást a Tarcalon, módosítsák a nemzeti parkokról szóló törvényt, a jelenlegi 3-ról 20 százalékra növeljék az elsőrendű védelmi övezet területét, a fakivágás mérséklését, a közvállalat nagyobb arányú pénzelését a költségvetésből, az erdei utak kiépítésének betiltását, és nem utolsósorban egy új vállalatvezetés kinevezését – írja a 021.rs.