2024. május 8., szerda

Szennyvízelvezetés lépésről lépesre

Épül a városi csatornahálózat Topolyán

A viszonylag kedvező időjárásnak köszönhetően a Tito marsall utcában intenzíven dolgoznak a munkások a szennyvízelvezető csatornahálózat építésén Topolyán. Az egészségháztól a város központjában lévő kereszteződésig terjedő, valamivel több mint egy kilométeres szakasz (1140 méter) megépítésének tervezett költségei 21,7 millió dinárt tesznek ki.

Kislinder Gábor és munkatársai a városközpontban zajló építkezésnél (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor és munkatársai a városközpontban zajló építkezésnél (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor községi elnök munkatársaival tegnap délelőtt ellátogatott a munkálatok helyszínére és elmondta, hogy az összegből 10 milliót tartományi forrásokból biztosítottak, a többi pénzt pedig a községi költségvetésből különítették el. A munkálatokat január 13-án kezdték el, és a kivitelezőnek onnan számítva 50 nap áll a rendelkezésére a munkálatok befejezésére. Az első fázis már elkészült, ez egy 1350 méteres szakasz, mely a Mezőgazdasági Iskolától az egészségházig terjedő részt jelenti. A második fázis első szakasza épül most, és ennek elkészültével a fővezetéknek mintegy a fele lesz meg. A további 2300 méteres szakasz – a városközpontban található villanyrendőrtől a leendő szennyvíztisztítóig terjedő rész – a tervek szerint őszig készülhet el. Slaviša Paravinja, a kivitelező újvidéki Graditelj építésvezetője szerint a munkálatok jó ütemben haladnak. Több munkagéppel és húsz munkással éppen a Sarlós Boldogasszony-nagytemplommal átellenben folynak a munkálatok. Kislinder azt is elmondta, hogy hamarosan megkezdődik a szennyvíztisztító megépítése is, a szükséges engedélyek már megvannak, a pénz is biztosított és 2021-re elkészülhet a városi, úgynevezett kommunális szennyvíz tisztítására előirányzott létesítmény.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Mint ismeretes, tavaly szeptemberben Topolyára látogatott Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. Akkor körvonalazódott a megállapodás, hogy a tartományi költségvetésbe belekerül a helyi szennyvíztisztító megépítésére vonatkozó támogatás. Időközben elkészültek a tervek, és tavaly decemberben alá is lett írva az erre vonatkozó 550 millió dináros szerződés. A pályázat is meg lett hirdetve, melynek segítségével kiválasztották a kivitelezőt is. A kivitelezésről szóló dokumentumot Dragoljub Zbiljić, az Energotechnika Dél-Bácska vállalat igazgatója és Kislinder Gábor topolyai polgármester december 16-án látta el kézjegyével. A szennyvíztisztító telep építéséről szóló megállapodás a korábban kidolgozott stratégia folytatása, amelynek hozzá kell járulnia az egészségesebb környezet kialakításához és a Krivaja folyó szennyezési problémájának megoldásához. Mint ismeretes, a községi költségvetésben a topolyai önkormányzat 100 millió dinárt különített el erre a célra. A tervek szerint a kiépítést legkésőbb márciusban megkezdik, onnantól kezdve a kivitelezőnek valamivel több, mint 400 nap alatt kell befejeznie a munkálatokat.

Amikorra kiépül a szennyvíztisztító, addigra a fő kollektor is el kell, hogy készüljön, hiszen az említett két kilométeres szakasz nélkül nem lenne lehetséges rákapcsolódni a rendszerre. Kislinder azt is elmondta, azzal kapcsolatban is folynak a tárgyalások, hogy a nagy szennyezők, a többi közt a vágóhidak és az állati eredetű hulladékot feldolgozó üzem is elkészítsék a maguk részére az előtisztítót. A városi szennyvíztisztító közvetlen szomszédságában pedig ki van jelölve a rész, ahol megépülhet számukra is a tisztítóberendezés, amit az önkormányzat ingyen bocsát a rendelkezésükre.