2024. április 25., csütörtök

Elérhetetlen csevegés

Februártól sokak számára használhatatlanná válik a WhatsApp alkalmazás

Bosszankodhatnak a népszerű telefonos csevegő alkalmazás, a WhatsApp felhasználói, akik nem vették figyelembe a figyelmeztető üzeneteket. A gyártók szigorították a minimális rendszer követelményeit a folyó hónap 1-jétől, így azok, akik régebbi telefonokat, Windows Phone, illetve 4-es verziószámú androidos eszközt használnak, már négy napja nélkülözik a társalgó alkalmazást.

A szolgáltató már 2017-ben elkezdte értesíteni ügyfeleit a közelgő változásokról. Az átállás több fázisból állt, már 2016-ban több telefonon, mint a Nokia Symbian S60, BlackBerry OS, BlackBerry 10, Nokia S40, Windows Mobile, működésképtelenné vált a kommunikáció e program segítségével. Jelenleg az iOS 7-et és az Android 2.3.7.-et használó személyek maradnak teljes mértékben hoppon, a 8-as rendszerrel futó iOS eszközök tulajdonosai sem tudják már használni a meglévő fiókot, az iOS 9-es rendszerverzióval pedig új fiókot nem lehet nyitni, de a meglévőt sem lehet hitelesíteni. Az üzembiztos szolgálat tehát nem jellemzi sem az iPhone 4 és a frissítéseket mellőző 5 -ös modellt sem.

A cég elmondása szerint a lépés elkerülhetetlen volt az adatok biztonsága érdekében.

– Nem maradt más választás a WhatsApp alkalmazás számára, a biztonságos felhasználás érdekében szükséges volt a korszerű változtatásokra, ugyanakkor szembesültünk a kellemetlen ténnyel, a frissítések nem kompatibilisek a régebbi okostelefonokkal – monda el Ben Wood, a CCS belső elemzője a BBC-nek.

A WhatsApp telefonos applikáció az évtized negyedik leggyakrabban letöltött alkalmazása volt. Másfél milliárd felhasználó kegyeit tudhatta eddig magáénak, állítólag most több millióan maradnak az alkalmazás nélkül.

A WhatsApp további használatához az egyedüli működőképes megoldás tehát a szoftver frissítése, illetve új készülék vásárlása.