2024. április 27., szombat
AUSTRALIAN OPEN

Tovább tart Đoković melbourne-i uralma

Novak Đoković az idén sem talált legyőzőre az idény első Grand Slam-tornáján. A szerb tegnap Melbourne-ben négyórás és ötjátszmás meccsen múlta felül kihívóját, az osztrák Dominic Thiemet, amivel nemcsak az Australian Open serlegét nyerte el – nyolcadszor –, hanem a világelsőséget is visszavette Rafael Nadaltól. Ez volt Novak 17. diadala a nagy tornákon, tehát most kettővel marad le Nadal és hárommal Federer mögött, és reális esélye maradt, hogy már jövőre beérje vagy akár el is hagyja két nagy riválisát. Đoković haladt a tornagyőzelmeket számláló listán is, hisz 78. serlegével feltört az 5. helyre.

Novak Đoković és Dominic Thiem magasan kiemelkedett az idei férfimezőnyből (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković és Dominic Thiem magasan kiemelkedett az idei férfimezőnyből (Fotó: Beta/AP)

A tegnapi döntő talán nem volt annyira nézhető, mint sok más korábbi döntő, viszont nagy harc folyt, amelyben hibából hibába kergették egymást. Mindketten jól fogadtak, ebből történt 5-5 break is. Novak kezdett jobban, a második és a harmadik játszmában az osztrák uralta a pályát, a negyedikben pedig 3:3 után Đoković kerekedett felül, és az utolsó 12 játékból 9-et nyert meg. Thiem becsületesen helytállt, és bár harmadik nagy döntőjét is elveszítette, jelezte, hogy a jövőben, a borítástól függetlenül, ő jelentheti a legnagyobb veszélyt a három nagynak.

Női egyesben újra váratlan bajnokot avattak. Nagy meglepetés, hogy a 21 éves orosz születésű amerikai Sofia Kenin nyert, aki az előző körökben aratott váratlan diadalai után a döntőben az újra jó formában levő spanyol Garbiñe Muguruzát is felül tudta múlni. Kenin az első Grand Slam-győzelmével feltört a ranglista 7. helyére.

A héten a nők a Fed-kupában játszanak, a férfiak pedig három kisebb tornán indulnak. Györe László a córdobai (Argentína) salakos torna rajtján 4. kiemeltként erőnyerő, a 2. fordulóban pedig a spanyol Roberto Carballes vagy egy selejtezős következik. Táblára jutott a magyar Balázs Attila, aki az olasz Lorenzo Sonegóval kezd.

Filip Krajinović Montpellier-ben 7. kiemelt, és selejtezőssel kezd, a 2. fordulóban pedig vagy az olasz Jannik Sinner, vagy a svéd Mikael Ymer következik. A púnai (India) selejtezőben Viktor Troicki és Nikola Milojević is sikeres volt, így Troicki a táblán az indiai Sumit Nagallal, Milojević pedig a francia Antoine Hoanggal kezd.

MELBOURNE. – Az Australian Open döntőjében, férfiak: Đoković–Thiem 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Nők: Kenin–Muguruza 4:6, 6:2, 6:2. Férfi páros: Ram/Salisbury–Purcell/Saville 6:4, 6:2. Vegyes páros: Krejčíková/Mektić–Mattek/J. Murray 5:7, 6:4, 10:1. Fiú egyes: Mayot (francia)–Chazaux (francia) 6:4, 6:1. Leány egyes: Jimenez (andorrai)–Baszak (lengyel) 5:7, 6:2, 6:2.

PÚNA. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Troicki–Kuhn 6:1, 6:4, Milojević–Myneni 6:3, 6:2. A tábláért: Troicki–Karlovszkij 6:2, 6:4, Milojević–Haase 6:3, 6:3.

ANTALYA. – A futures elődöntőjében: Piros–Galoppini 6:2, 6:1. Döntő: Piros–Alcaraz 4:6, 6:4, 6:3.

MONASTIR. – A futures elődöntőjében: Baez–Tepavac 4:6, 6:4, 6:4.