2024. április 27., szombat

Egyre több időt töltenek a turisták Újvidéken

Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet legújabb felmérései szerint mind a hazai, mind a külföldi turisták egyre több időt töltenek tartományi székvárosunkban.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A legújabb felmérések szerint a városba látogató idegenek átlagban 3,6 éjszakával többet töltenek Újvidéken, mint az előző időszakban. Többségük (58 százalék) a kiadott lakásokban, házakban vagy apartmanokban talál szállást, míg 41,7 százalékuk hotelekben, hosztelekben és kempingekben száll meg.

Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet a múlt évben aktív kampányt folytatott a közösségi hálózatokon annak érdekében, hogy minél több látogató érkezzen a városba. Ennek következményeképpen növekedett a turisták száma a tartományi székvárosban, főként Indiából, Törökországból, Olaszországból, Franciaországból, Spanyolországból, Hollandiából, Ausztriából jöttek többen, de növekedett a Kínából, Lengyelországból, Németországból és Oroszországból érkezők száma is. Újvidéken a legtöbb időt a kínai turisták töltötték, átlagban több mint 4 éjszakát.

Az újvidéki kikötőbe a felmérések adatai alapján tavaly 429 turistahajó kötött ki (22,92 százalékos növekedés az előző évhez képest), ezeken 55.132 látogató érkezett. Ez 18,21 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtt mért adatokhoz viszonyítva.

A Dnevnik napilap közölte az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet nagyobb méretű üzleti találkozóira vonatkozó adatokat is. Itt kell megemlíteni a Welcome Turkey és a Welcome Asia rendezvényeket, ezenkívül aktív reklámhadjáratot szerveztek a Lonely Planet turisztikai magazinban, és a magyarországi Travelo.hu internetes portálon, valamint a brit Gapuear egyetemisták portálján. Az utóbbi még mindig folyamatban van. Az idegenforgalmi szervezetben elmondták, hogy a múlt év második felében a Facebook és az Instagram közösségi oldalakon 5.500.000 látogatót jegyeztek, az általuk feltöltött videókat pedig 2.500.000-en nézték meg.