2024. április 25., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Karnyújtásra a serlegtől és a tróntól

Roger Federer tarisznyájából elfogyott a csoda, a svájci 27. vereségét szenvedte el Novak Đoković ellen az 50. meccsükön, így a szerb jutott be az Australian Open vasárnapi döntőjébe, amelyben a 17. nagy serlegért – Melbourne-ben a nyolcadikért – és a ranglista első helyének visszaszerzéséért játszik.

Sofia Kenin a világelsőt győzte le (Fotó: Beta/AP)

Sofia Kenin a világelsőt győzte le (Fotó: Beta/AP)

A svájci fantasztikus szinten kezdett. Két breaklabdát mentett, majd elnyerte Đoković első két adogatását, és nagy fölényben teniszezve 5:2-re vezetett. A címvédő csak ekkor lendült játékba, egyenlített, a rövidítésben pedig esélyt sem nyújtott veterán ellenfelének. A második játszmában Đoković csak négy pontot veszített az adogatáson, és a negyedik breaklabdával nyert. A harmadik játszmában 2:2-ig tartott az egyensúly. Innen Novak három játékot nyert zsinórban, és 5:2-ről várta a hajrát, majd 5:3-nál kiszerválta a meccset.

A férfi egyes elődöntőjének másik meccsén ma az osztrák Dominic Thiem és a német Alexander Zverev játszik. Mindketten nagyszerű formában vannak, s bár papíron Thiem az esélyesebb, a német sikere sem lenne meglepetés.

A női egyes döntőjében, nem kis meglepetésre, holnap a spanyol Garbiñe Muguruza és az amerikai Sofia Kenin vív meg a serlegért. Előbbi tegnap a román Simona Halepet, utóbbi pedig a világelső ausztrál Ashleigh Bartyt győzte le.

Barty ugyanúgy járt tegnap, mint a Fed-kupa tavalyi döntőjében. Akkor váratlanul Kristina Mladenovićtól kapott ki hazai pályán, most pedig ugyancsak otthon a Kenin elleni esélyességet nem váltotta győzelemre. A világelső kezében volt minden, de az első játszmában előbb három breaklabdát, majd a rövidítésben két szettlabdát hagyott ki, végül a második játszmában az 5:3-as vezetésről bukott el. A másik meccs is izgalmas volt. Az első játszmában Muguruza, a másodikban Halep adta le az 5:3-as vezetést, és a meccset, akárcsak Kenin, Muguruza is négy zsinórban megnyert játékkal zárta.

Eddigi egyetlen meccsükön, tavaly Pekingben, az amerikai nyert, aki már feljutott a 10 legjobb közé, és a serleggel hetedik lesz, míg győzelem esetén Muguruza, aki harmadik Grand Slam-serlegét célozza – 2016-ban a Roland Garros, 2017-ben Wimbledon bajnoka volt –, összesen 20 helyet javít, és 12. lesz.