2024. április 25., csütörtök

A behajthatatlan teher

Csaknem hárommilliárd euró a szerbiai cégek adóhátraléka

Az aktív vállalkozások, valamint a csődeljárás alatt levő cégek össz adótartozása Szerbiában jelenleg meghaladja a hárommilliárd eurót – összegzi az adóhivatal éves jelentése. Az elismert, meg nem fizettetett adóhátralék a bruttó hazai termék hét százalékát teszi ki. Az összeg jelentős része megfizethetetlen, ugyanis a csődeljárás alatt levő cégek több mint 2,5 milliárd euró adósságot halmoztak fel.

A listát kicsit több mint egymilliárd dináros adóssággal a Mera Invest vállalat vezeti, amelynek 878 millió dináros alapadóssága 2013 óta kamatozik. A második helyen a Magma prom cég áll, 990 millió dináros hátralékkal. A Dunav Grupa Agregati részvénytársaság 787 millió dináros köztartozással a harmadik helyet foglalja el az adóhivatal „feketelistáján”.

Több mint 800 olyan csődeljárás alatt levő vállalat is szerepel a jelentésben, amelynek adóhátraléka 20 millió dinár alatti összeg. Ezek a cégek összesen 2,5 milliárd euróval tartoznak az államnak. A „kisebb” adótartozók között főként az olyan évtizedek óta nem működő bankok vannak mint a Beobanka, Investbanka, Astra banka és a Beogradska banka. A pénzintézetek az évek folyamán 96 milliárd dináros adósságot halmoztak fel. Jelentős összegeket kamatoztatnak az olyan vállalatok is, mint a rég csődbe ment Zastava, IMT, IMR vagy a Sartrid.

Kétezer-négyszáz tönkrement kisvállalkozó is felkerült az adósok listájára, ők összesen ötmillió dináros adóhátralékot jegyeznek. Nem elhanyagolható a jelenleg is működő vállalatok adóssága, ami csaknem 230 millió eurót tesz ki.

Az adóhivatal listáján nem szerepelnek azok az adósok, akiknek a felhalmozott hátralék törlesztése érdekében az adóhivatal jóváhagyta az adósságok átütemezését. Egyik ilyen óriáscég a Pink televízió, amelynek a kiegyezés nélküli adóssága 1,52 milliárd dinár az állam felé. Amennyiben nem született volna megállapodás az állami hivatal és a vezető szerb kereskedelmi televízió között, jelenleg ők állnának a még működő vállalkozások adóhátralékait kimutató lista élén.

A szakemberek szerint a csődeljárásban levő cégek és a tönkrement kisvállalkozók felhalmozott adóhátraléka mára már szinte behajthatatlan. Ljubodrag Savić, a belgrádi Közgazdasági Egyetem tanára szerint a vállalati adósságok jelenleg akkora méreteket öltöttek, hogy immár szociális kategóriakánt kezelik őket. Nincs ugyanis az az államvezetés, amely készen állna az adóhátralékok elengedésére, így az adóhivatal továbbra is próbálkozik a megfizettetéssel, elkobozható ingatlan és pénz hiányában azonban többnyire sikertelenül.