2024. április 26., péntek

Hódmezővásárhely és Szabadka képzőművészeti öröksége

Tudományos tanácskozást tartottak a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában

A minap rendezték meg a Közös művészeti örökségünk nyomában című projekt első tanácskozását a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. Az esemény a Szabadkai Városi Múzeum és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum szervezésében valósult meg. A tanácskozáson dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója és mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója köszöntötték a résztvevőket.

– Fontosnak tartjuk, hogy azokban a szerbiai és magyarországi gazdasági kapcsolatokat erősítő projektekben intézményesen is szerepet vállalunk, amelyek valamilyen módon kötődnek Hódmezővásárhelyhez, így több projektben is részt veszünk, a múzeum teret ad bizonyos közösség kultúra- és művészetterjesztő tevékenységeknek. Többedik eseménye ez a Tornyai János Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum együttműködésének. Az elmúlt héten került sor a Nemes Fekete Editről szóló monográfia bemutatására. Ezen a tanácskozáson tovább folytatódik a szabadkai és a vásárhelyi művészeti örökségről való együttgondolkodás. Külön öröm számomra, hogy vendégeink megismerkedhetnek a Tornyai János Múzeummal, a kerámiaközponttal, az Emlékponttal és Hódmezővásárhely nevezetességeivel – emelte ki dr. Miklós Péter.

Mgr. Hulló István elmondta, hogy a Közös művészeti örökségünk nyomában elnevezésű projekt keretében nagy horderejű fejlesztések valósultak meg a hódmezővásárhelyi Újtemplomi Református Egyházközségben.

– Ennek a projektnek köszönhetően akadálymentesíteni tudtuk a Szabadkai Városi Múzeumot, így a kiállítások minden látogató számára elérhetőek lesznek. Örülök neki, hogy a mai tanácskozás a magyar kultúra napjához köthető esemény. Ilyenkor a határ mindkét oldalán történő művelődési események erősítik az összetartozásunkat. A projekt további programjai a Szabadkai Városi Múzeumban folytatódnak, ahol egy tudományos tanácskozásra, kiállításra, könyvbemutatóra és műhelymunkára is sor kerül – hangzott el mgr. Hulló István megnyitóbeszédében.

A tanácskozást Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze vezette. Elsőként dr. Baranyi Anna művészettörténésznek, a budapesti Zenetörténeti Múzeum vezetőjének előadását hallhattuk, amelynek témája Oláh Sándor (1886–1966) festőművész volt. Ezután Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikus, érdemes művész, a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámiaközpont vezetője a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium múltjáról tartott előadást. Kucor Tamara művészettörténész, a szabadkai Kortárs Galéria munkatársa előadásában ismertette a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Kerámia Triennáléjának történetét. Dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum munkatársa pedig Hódmezővásárhely és Szabadka képzőművészeti kapcsolatairól beszélt.

A tanácskozás után a résztvevők Képiró Ágnes vezetésével megtekintették az Alföldi Galéria állandó tárlatát. A városnéző túra keretében ellátogattak a Nemzetközi Kerámia Központba, a Református Újtemplomba, a Tornyai János Múzeumba és az Emlékpontba.

Az esemény a hódmezővásárhelyi Újtemplomi Református Egyházközösség és a Szabadkai Városi Múzeum Közös művészeti örökségünk nyomában című IPA-projektjének keretében valósult meg.