2024. április 26., péntek

Maradnak a baráti kapcsolatok

Magyarország nagykövete elégedett a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesülésével

Szerbia európai integrációjáról, a Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatokról, valamint a térségben és az Európai Unión belüli viszonyokról és aktualitásokról beszélgetett ma Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter és dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

A köztársasági kormány közleménye szerint Jadranka Joksimović köszönetet mondott Magyarország következetes támogatásáért az európai úton, külön kiemelvén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter konstruktív szerepét ebben a folyamatban, de a V4-ek szerepének meghatározó jellegére is kitért, mondván: ezek az országok mind az EU bővítése mellett szállnak síkra. A folytatásban szó volt az EU alapok támogatásával megvalósuló, határon átnyúló együttműködésről, amelynek folyományaként számos, a helyi önkormányzatok, azaz lakosságuk, valamint a regionális fejlődés szempontjából fontos projektum valósult meg. A felek egyetértettek abban, hogy a hiteles bővítéspolitika elemeként az IPA–3 keretében az eddigiekhez képest nagyobb összegeket kellene elkülöníteni, valamint elősegíteni a fenntartható fejlődést ösztönző beruházásokat. Szerbia öt tárgyalási fejezet tárgyalási keretét készítette elő, s reméli, hogy június végéig az EU legalább néhány fejezet megnyitására rábólint – tette hozzá a miniszter.

Pintér Attila országának jövőbeni támogatásáról biztosította beszélgetőpartnerét, abbéli véleményének adván hangot, hogy Szerbia eddigi reformjai eredményesek voltak. Szerbia a nemzeti kisebbségek jogai tiszteletben tartásának ékes példája, továbbá a térség stabilitása megőrzésének egyik meghatározó tényezője – húzta alá Magyarország belgrádi nagykövete.