2024. április 27., szombat

Tanulással a jó eredményért

Szombaton megkezdődött a szabadkai VM4K kisérettségi-felkészítője

Szombaton reggel a Pannónia Alapítvány tanácstermében megkezdődött a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ kisérettségi-felkészítője, amely során a tanulók földrajzból, matematikából, fizikából, kémiából, biológiából, történelemből, valamint magyar nyelv és irodalomból gyarapíthatják a tudásukat.

Petkovics Márta földrajzórát tartott (Gergely Árpád felvétele)

Petkovics Márta földrajzórát tartott (Gergely Árpád felvétele)

Szalai Andreától, a VM4K szakmai referensétől megtudtuk, a foglalkozáson hetven gyermek vesz részt, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig február elsejétől egy másik csoportot is indítanak. A felkészítő május 30-áig szombatonként, kétszer négy órás foglalkozás keretében zajlik, a részvétel ingyenes, a VM4K két étkezést is biztosít a tanulóknak. Szombaton az első óra földrajz volt, amelyet Petkovics Márta, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium földrajztanára tartott.

– Az első nap ismerkedtünk. Egy felmérőt készítettem, amely alapján kiderült, hogy ki milyen szinten van, de maguk a tanulók is megtudhatták, mennyit kell még tanulniuk ahhoz, hogy jobb eredményt érjenek el földrajzból. Hozzáfogtunk a tananyaghoz is, az órákat pedig a diákok tudása alapján tervezzük meg – hallottuk Petkovics Mártától.

A tanulók lelkesen érkeztek a felkészítőre, Turu Dorka, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolából jött.

– Szeretném, ha a felvételin minél jobb lenne az eredményem, ezért úgy gondoltam, nagy hasznát veszem a felkészítőnek. Azt nem mondhatom, hogy van kedvenc tantárgyam, de ami egy kicsit nehezebben megy, az talán a matematika – tudtuk meg Dorkától.

Dudás Edvin, a szabadkai Đuro Salaj Általános Iskola nyolcadikosa.

– Azért jöttem, hogy a kisérettségi a lehető legjobban sikerüljön. Nyolcadik után a Politechnikai Iskolában szeretnék továbbtanulni. Legjobban a rajzolást szeretem, a matematika viszont nehezebben megy – mondta Edvin.