2024. április 27., szombat
VÍZILABDA – XXXIV. EURÓPA-BAJNOKSÁG

21 év után ismét Európa trónján!

Nagy Viktor kapus, Angyal Dániel és Jansik Szilárd, valamint a spanyol  Miguel De Toro a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a Duna Arénában (Fotó: MTI)

Nagy Viktor kapus, Angyal Dániel és Jansik Szilárd, valamint a spanyol Miguel De Toro a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a Duna Arénában (Fotó: MTI)

Magyarország győzelmével zárult a budapesti Európa–bajnokság férfitornája, Märcz Tamás együttese a 9:9-es döntetlent hozó rendes játékrész után a büntetőpárbaj során 14:13-ra legyőzte Spanyolországot, és 1999 után újfent megnyerte a kontinensviadalt!

Az első negyedben a bírók nem kímélték a játékosokat, könnyen adták az ítéleteket, a fórokat a spanyolok jobban értékesítették és kétgólos (3:1) előnnyel várhatták a folytatást. A második nyolc percben a játékvezetők folytatták az addigi sormintát, a csapatok azonban nem tudtak élni a helyzetekkel. A védekezés mindkét oldalon erején felül teljesített, a kapusok rendkívüli napot fogtak ki, de a blokkokra se lehetett panasz egyik oldalon se. A sikertelen sorozatot Angyal lefordulásgólja törte meg, majd a negyed közepén Zalánki fórból pattintott a rövidbe (3:3). A spanyolok nem találták a magyarok játékának ellenszerét, Nagy és Hosnyánszky vezérletével tökéletesen védekezett a Märcz-csapat. Egy perccel a játékrész vége előtt Varga villant, ráadásul a másik oldalon Erdélyi ellen megítélt büntetőt Granados kihagyta, így magyar vezetéssel (4:3) zárult az első félidő. A térfélcserét követően Spanyolország egyenlített ugyan, Vámos viszont ellentmondást nem tűrően váltotta gólra a következő fórt, így továbbra is a házigazdák irányították a meccset. A forgatókönyv a továbbiakban sem változott, Manherczéknek minden hispán gólra volt válaszuk, így 6:5-ös vezetéssel vághattak neki a záró negyednek. A végjáték is hasonlóan alakult, végig a spanyoloknak kellett kapaszkodniuk – sikerrel. A rendes játékidő a 11:11-es döntetlennel záruló csoportmeccshez hasonlóan a fináléban sem hozott döntést, a büntetőpárbajban Granados lövését Vogel Soma bravúrosan hárította, így Magyarország 21 év után újra felülhetett Európa trónjára!

A bronzmérkőzésen Montenegró egy hajszállal jobbnak bizonyult Horvátországnál, Vladimir Gojković együttese minimális különbséggel, 10:9-re legyőzte Ivica Tucak gárdáját. Szerbia végül ötödikként végzett, miután a helyosztón 8:7-re nyert Olaszország ellen.

Eredmények, a döntő: Magyarország–Spanyolország 9:9 – ötméteresekkel 14:13. A 3. helyért: Montenegró–Horvátország 10:9. Az. 5. helyért: Olaszország–Szerbia 7:8. A 7. helyért: Oroszország–Görögország 9:11.