2024. április 16., kedd

Évről évre sikeresebb a VaMaDisz

Felújítás, digitalizáció, fejlesztés, érdekvédelem és informálás jellemezte a múlt évet

A Vajdasági Magyar Diákszövetség sok kitűzött célt elért a múlt évben, tervek bőven vannak a 2020-ra is. Sóti Attila, a szervezet elnöke szerint a 2019-es évet a felújítás, a digitalizáció, a fejlesztés, az érdekvédelem és az informálás jellemezte.
– A múlt év egyik legnagyobb eredménye a decemberben bemutatott digitális felsőoktatási füzet, illetve a telefonos alkalmazás, amely minden végzős magyar középiskoláshoz eljutott. A célja, hogy a felvételizni készülő diákok mindig frissen értesüljenek a továbbtanulást érintő pillanatnyi történésekről. A jelenlegi tartalmak mellett az applikáció folyamatosan bővül, frissíti magát. Az alkalmazáson keresztül értesülni lehet a megjelenő ösztöndíjpályázatokról, az egyetemek felvételi értesítéseiről, a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett előkészítőkről, valamint a végzős diákok számára hasznos felzárkóztató programokról is – mondta a VaMaDisz elnöke.

Sóti Attila (Ótos András felvétele)

Sóti Attila (Ótos András felvétele)

Az említett projekt értéke 400 000 dinár, a fejlesztésen pedig folyamatosan együtt dolgozik az ifjúsági szervezet a Magyar Nemzeti Tanács munkatársasival.

A VaMaDisz tavaly áprilisban már a második bírósági pert nyerte meg az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara ellen. A bíróság jogerős döntéssel kimondta, az újvidéki jogi kar diszkriminálja a magyar jelentkezőket. Ennek ellenére pár hónappal később ismét hasonló körülmények között hirdette meg a pályázatát az egyetem. Sóti Attila szerint az ügy még mindig nem zárult le.

– A harmadik pert is elindítottunk. Eredmény egyelőre nincs, de biztosak vagyunk abban, hogy számunkra kedvező döntés születik. Fontos eredmény, hogy hét év után ismét magyar nyelven felvételiztek a diákok a jogi karra. 2018-ban nyertük meg a pert, de másfél évnek kellett eltelnie, hogy a jelentkezők ismét éljenek jogaikkal – ecsetelte Sóti.

Az ifjúsági szervezetet sok mindenben akadályozta az épület állapota, ahol már évek óta olyan szervezetekkel vannak egy fedél alatt, mint a VMIK, a Felsőoktatási Kollégium, a VMTDK szervezőcsapata, a PLANTA Újvidéki Magyar Civilszervezetek Szövetsége. Tavaly akkora karbantartási és felújítási munkálatokat sikerült kivitelezni, melyeknek köszönhetően létrejöhet egy olyan közös terület, amit minden szervezet igénybe vehet és közösen töltheti ki programokkal.

– Az idén a tudós klub termét is felújítjuk, de további újításokra is szükség lesz annak érdekében, hogy olyan kellemes légkört teremtsünk, ahová mindenki örömmel tér be. Mindennek a célja egy közösségi ifjúsági tér létrehozása, zentai, szabadkai mintára, ahol alkalmi programok megtartása mellett egy állandó nyitva tartás is kialakulna folyamatos programkínálattal. Olyan ifjúsági klubra gondolok, ahol továbbképzéseket szerveznénk szakemberek segítségével, sportolási lehetőségeket biztosítanánk, továbbá karriertanácsadást is tartanánk, tehát ez egy szakmai továbbképző műhely lenne az ifjúság számára – számolt be a szövetség elnöke.

A bulik szervezésének terén is aktívabb lett a VaMaDisz. Nem kizárólag a Gólyabulira koncentrálnak, minden hónapra igyekeznek szórakozási lehetőséget biztosítani az egyetemisták számára. Mindez mellett megszervezték az egyetemista napokat a Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa akció segítségével, de a szokásosnak mondható események is működtek.

– A jövő évi tervek között az említettek mellett egy ifjúsági nyári tábort is jó lenne megszervezni, de az eddigi programokról sem mondunk le – beszélt a tervekről Sóti Attila.

A VaMaDisz nem zárhatott volna ilyen sikeres évet, és nem is tekinthetne a jövő felé oly bizakodóan támogatók nélkül. A szervezet elnöke elmondta, a munkájukat többen is támogatták: Budapest város volt önkormányzati vezetőségétől különösen sok támogatást kaptak, de nem elhanyagolható Pécs város önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Információs és Technológia Minisztérium, a Gyermek és Ifjúsági Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Kisebbségi Jogvédő Intézet segítsége sem. Belföldről legerősebb támaszként számukra az MNT szolgált, segítségükkel több projekten együtt dolgoztunk, és több eseményt is megszervezünk.