2024. április 26., péntek

Édességmennyország

Aranyérmes dobostortát ettünk a temerini Sixteen Coffee & Dessert Barban

Sokan szeretjük a cukrászdák csábos termékeit. Édesszájúként hozzám is közel áll a desszertek világa, egy kis finomsággal, ínyencséggel bármikor le lehet venni a lábamról, ezért külföldi utazásaim kötelező állomása egy-egy helyi cukrászda. Általában már a kirakatban elvarázsolnak a szebbnél szebb sütemények, a változatos desszertek közül rendszerint alig tudok választani.

Az ötlet megvalósítása egy évbe tellett (Ádám Jennifer felvétele)

A legrégebbi adat a cukrászcéh működéséről Párizsból származik, 1270-ből. A cukrászok akkoriban mint utcai árusok, kiáltozva kínálták portékájukat. Áruik silánysága miatt azonban nem örvendtek a legjobb hírnévnek. Franciaországban, ebben az időben a nemzeti sütemény a lepény volt, amelyből később a leveles vajas tészta fejlődött ki. Angliában sokáig a puding volt a legkedveltebb sütemény. Magyarként kétségtelenül számos sütőcukrászati termékkel büszkélkedhetünk, ilyen a rétes, a magyaros mézeskalács, a rigójancsi, vagy a dobostorta. Dobos C. Józsefet a magyar cukrászipar egyik megteremtőjeként tartjuk számon. Tortája a 19. század végi agyondíszített habostorták között feltűnően egyszerű, mégis elegáns jelenség volt. Hab helyett vajjal töltötte meg a piskótákat. Elsősorban ezzel szerezte meg hírnevét nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte. A személyes kedvencem a hagyományőrző dobostorta. Amikor megtudtam, hogy Temerin legújabb cukrászdájának dobostortortája aranyérmes lett az országos cukrászbajnokságon, nem halogattam tovább, meg kellett kóstolnom.

A Sixteen Coffee & Dessert Bar Temerin főutcáján, a nyüzsgő központtól kicsit félreesőbb helyen biztosít tökéletes helyet egy kávé vagy egy szelet torta elfogyasztásához. Belépve az üzletbe otthonos, kellemes hangulat fogad. Borsodi Tamás, a cukrászda fiatal tulajdonosa a pult mögött kedvesen, mosolyogva veszi fel a rendelésem. A választék hatalmas, alig tudok dönteni. A díjnyertes édesség mellett egy erdei gyümölcsös sajttortára esett a választásom. Pár perc elteltével már meg is kóstolhattam a sütiket, remek döntésnek bizonyult mindkettő. Azóta többször visszajártam, több desszertet is megízleltem, a nutellás sajttortájuk egyenesen a dobostorta mellé küzdötte fel magát a torta-kedvenceim között. Emellett finom még a csupa csoki Láva torta, valamint a Plazma torta. Említésre méltó, hogy cukormentes sütemény is kapható, ami a fogyókúrás étrendbe is tökéletesen belefér.

Kedves kiszolgálás, kitűnő hangulat (Ádám Jennifer felvétele)

NEM MEGSZOKOTT ÍZEK

A cukrászda korszerű berendezésekkel készíti el kiváló minőségű süteményeit, kávéit, valamint nyugodt, otthonos hangulatot kínál. Itt jól megférnek egymás mellett a tradicionális receptek, a francia vonalra jellemző desszertek, valamint olyan süteményeket is megkóstolhatunk, amelyekkel nem találkozhatunk más cukrászdákban. A meseszép torták mellett habkönnyű pohárkrémek, színes macaronok ejtik rabul az ide betérőt. A pompás desszertek mellett nagy hangsúlyt fektetnek az italkínálatra is. Kávéválasztékukat igyekeznek állandóan bővíteni, a mogyorós, kókuszos, vaníliás ízesítésűek mellett, újdonságnak számít a mézeskalácsos, illetve az unikornisos – lila kávé. Ráadásul minden kávé mellé omlós amerikai kekszet kínálnak. Ezenfelül a frappék és shakek is a cukrászda állandó kínálatának részét képezik. – Nálunk minden saját készítésű, csúcsminőségű süteményeket kínálunk mind alapanyagban, ízvilágban és küllemben.

Aranyérmes dobos torta (Ádám Jennifer felvétele)

Tortáink egészen egyedülállóak, az ízek mellett a formákra is nagy hangsúlyt fektetünk. Elsősorban az interneten inspirálódunk, hiszen a Pinterest tele van különlegesebbnél különlegesebb sütikkel és turmixokkal. Különféle sajttortáink vannak, amik nagyon népszerűek, a klasszikus epres sajttorta mellett megtalálható még a nutellás, mogyoróvajas, fehércsokis változat is. Persze készítünk hagyományos tortákat is, amik a legtöbb cukrászdában megtalálhatóak, mint a dobostorta, vagy a csokitorta. Nagy választékkal rendelkezünk, ráadásul állandóan törekszünk újítani. Az ünnepekre egy mézeskalács ízesítésű sajttortát találtunk ki. Italok terén hűvösebb napokon frissen facsart, forró, fűszeres almalével várjuk a vendégeket. A nyáron például a görögdinnyés limonádé volt nagyon keresett, nagy mennyiségben adtunk el belőle. Tavasszal inkább a friss, finom, gyümölcsös ízeket helyezzük előtérbe – ecsetelte a fiatal vállalkozó, hozzátette, mindig akad valamilyen újdonság, amit ki lehet próbálni. Sokszor a vendégek is hoznak ötleteket, amiket igyekeznek megvalósítani. A kedves kiszolgálás, remek ízek mellett kellemes légkör, hangulatos hely várja a vendégeket. A cukrászda küllemét közösen álmodták meg a Studio255 kreatív építészével. Az alap paletta szürke, fehér, fekete semleges színeit egészítették ki a most nagyon populárisnak számító pasztell rózsaszín árnyalattal. A modern, letisztult dizájnba beleillik a sötétszürke betonhatású falfestés, ami különlegessé teszi a teret.
– Olyan cukrászdát képzeltem el, ahonnan haza sem vágyik az ember – jegyezte meg a tulajdonos.
Ezt kétséget kizáróan sikerült megvalósítania, egy jól átgondolt koncepció alapján rendezték be a rendelkezésre álló teret.

A fiatal tulajdonos és barátnője (Ádám Jennifer felvétele)

MINDEN KEZDET NEHÉZ

Tamás Óbecsén született, a középiskola befejezés után szülei könyvkereskedésében kezdett el dolgozni. Két éve adódott a lehetőség saját vállalkozás indítására. Már akkor tudta, hogy mindenképpen Temerinben szeretne vállalkozni, egyrészt a barátnője miatt, másrészt pedig fejlődőképesebbnek látta, mint Óbecsét. Újvidék közelsége miatt pedig a fizetések is nagyobbak. – A cukrászda ötlete a barátnőmtől származik. Eleinte akadtak kétségeim az elgondolással kapcsolatban, végül azonban megtetszett. Elképzeltem, hogy milyen új ízvilágot tudnánk létrehozni, így úgymond semmi tapasztalattal, de mégis belevágtam – mesélte Tamás.

Az ötlet megvalósítása egy évbe tellett. Tamás az egész családja, szülei, nagyszülei, illetve barátai segítségére számíthatott. Az üzletben lévő szinte összes átalakítást saját kezűleg végezték el.

A sok segítségnek köszönhetően tavaly májusban nyithatta meg kapuit a Sixteen Coffee & Dessert Bar. 

– Kezdetben voltak nehézségeim, sőt folyamatosan nehézségekbe ütközöm. Pénzügyi nehézségeim is voltak, és sok lemondással jár a vállalkozás, szinte az összes időmet felemészti. Mindemellett jó évet zártunk, jó látni, hogy működik az általunk megálmodott koncepció – körvonalazta a tulajdonos.
A cukrászda különleges alkalmakra, születésnapokra, esküvőkre egyedi, kézműves tortákat és aprósüteményeket is készít. Süteményeikkel alkalmazkodnak az ünnepelt ízléséhez és kívánságaihoz. Hiánypótló ötlet, hiszen manapság egyre nagyobb a kereslet a kézműves, jó alapanyagokból készült édességekre. Tamás vállalkozása inspiráló lehet minden fiatal számára, akiknek megfordul a fejében, hogy külföldön próbáljanak szerencsét. Véleményem szerint, amíg fel tudjuk magunkat találni bármilyen módon, nincs szükség arra, hogy elmenjünk, mondta.

Modern, letisztult dizájn (Ádám Jennifer felvétele)

Modern, letisztult dizájn (Ádám Jennifer felvétele)