2024. április 27., szombat

Közösen a diákokért

Pásztor István is támogatja a Bácsfeketehegy–Szeged autóbuszjárat visszaállítására irányuló petíciót – Az elnök szerint lesz megoldás erre a problémára

Tegnap délelőtt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke aláírta a Bácsfeketehegy–Szeged autóbuszjárat visszaállítására irányuló petíciót, a topolyai községi tanács tanácstermében.

Pásztor István aláírja a petíciót (Lakatos János felvétele)

Pásztor István aláírja a petíciót (Lakatos János felvétele)

A petíciót a kishegyesi Szó-Beszéd lap indította a kishegyesi önkormányzat kezdeményezésére, mivel január elején megszüntették a járatot. A petícióhoz Topolya község is csatlakozott. Pásztor István a petíció kapcsán elmondta, hogy noha személyesen nem jár busszal, de fontosnak érezte, hogy csatlakozzon ehhez az erőfeszítéshez.

– Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy normális életkörülmények legyenek, annak pedig része, hogy az ember kiszámítható módon el tudjon jutni A pontból B pontba. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy akik Szegeden tanulnak vagy dolgoznak, azok folyamatosan haza tudjanak járni, s ez a hazajárás előbb-utóbb azt eredményezze, hogy vissza is tudjanak ide jönni. Ennek pedig feltétele, hogy normálisan lehessen élni és közlekedni ebben a közegben. Ez nemcsak Kishegyes, Topolya, Szeged vonatkozásban érvényes, hanem érvényes akármelyik más útvonalra is. A XXI. század második évtizedének végén abnormális, hogy az ember ne tudjon eljutni 50–60 kilométerre, hogyha oda kell, hogy menjen. Arra kértem a topolyaiakat és a kishegyesieket, hogy amikor lezárul az aláírásgyűjtés, akkor álljanak a folyamat élére, lépjenek kapcsolatba a közvállalattal és nézzük meg, milyen megoldás található. Szerintem sok megoldás létezik, ezek közül kell megtalálni azt, amelyik járható utat jelent. Nekem az a meggyőződésem, hogy ha az emberek meg akarják oldani a problémát, akkor megoldják – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy a petíció aláírói között vannak magyarok és nem magyarok is. Ez nem nemzeti, hanem a polgárok érdekeiről szóló kérdés. Épp ezért az önkormányzatnak és a VMSZ-nek is ezeknek az igényeknek a kiszolgálása az elsődleges feladata, mondta Pásztor. Az újságírók kérdésére arról is szólt, hogy a buszjárat visszaállításának ügyét már olyan magas szintre felemelték, amilyen magasra fel lehet emelni. Meglátása szerint ez a szint elég lesz ahhoz, hogy a problémára megoldás szülessen.

Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere a kezdetektől támogatta a petíciót és külön örömnek tarja, hogy a VMSZ elnöke is csatlakozott.

– Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megoldás szülessen ebben az ügyben. Többféle megoldás is létezik, nekünk bármelyik megfelel, amely kielégíti a polgárok igényeit és a fuvarozónak is elfogadható. Hacsak egy járat megy a hétvégén és a hét elején a diákok miatt, az is jobb megoldás, mint ami most van. Azt gondolom, hogy a közvállalattal szót tudunk érteni, és mindenki megérti, hogy ez nem lehet kizárólag gazdasági kérdés – mondta el Kislinder.

Topolya mellett Gunarason és Bajsán is gyűjtötték az aláírásokat, és Pásztor István volt az 567. aláíró. Kishegyesen több mint 400-an írták alá, tehát mintegy ezer polgár a kézjegyével is nyomatékosította, hogy szeretné, ha ismét közlekedne a buszjárat.