2024. április 26., péntek

A hulladéknak értéke van

Díjkiosztás Az energia körülöttünk van tartományi projektum zárórendezvényén

Tegnap a tartományi kormány csarnokában megtartották Az energia körülöttünk van projektum zárórendezvényét. A 2009/2010-es tanévben született környezetvédelmi projektumba, amelynek védnöke a tartományi oktatási titkárság, az évek során egyre több résztvevő kapcsolódott be.

Rice Dávid, Szili Teodóra és Ludányi Natália tanulók, valamint Momić Violetta magyar szakos és Volas Cibula Eleonóra földrajz-képzőművészet szakos tanárok, mentorok is elismerésben részesültek (Dávid Csilla felvétele)

Rice Dávid, Szili Teodóra és Ludányi Natália tanulók, valamint Momić Violetta magyar szakos és Volas Cibula Eleonóra földrajz-képzőművészet szakos tanárok, mentorok is elismerésben részesültek (Dávid Csilla felvétele)

Az ünnepségen Milan Kovačević tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárhelyettes, dr. Slobodan Popov egyetemi tanár, a projektumot szervező, lebonyolító Tudomány-, Technológia-, Informatikafejlesztő és -alkalmazó Központ (Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike) elnöke, továbbá dr. Dragan Soleša, a Fimek Kar dékánja, Milan Dević, a Simprolit belgrádi építőipari vállalat igazgatója, dr. Biljana Pajin, a Technológiai Kar dékánja, valamint Jasmina Pastonjicki, a zsűri elnöke adta át az elismerő okleveleket és díjakat a projektumban résztvevő legsikeresebb iskoláknak, mentoroknak és diákoknak. A Technológiai Kar dékánja többek között tájékoztatta a leendő pályaválasztó fiatalokat a náluk működő ökológiai-energetikai mérnöki szakról is.

A hulladéknak értéke van, de csak akkor, ha újra hasznosítjuk – hangsúlyozta a tartományi titkárhelyettes. A projektumra több mint nyolcvan vajdasági általános és középiskolából mintegy ezer alkotás érkezett: rajzok, makettek, videoprezentációk az energia megbecsülése, takarékossága, a környezetvédelem és az alternatív energiaforrások használatának jelentősége témájára. A Simprolit vállalat vezetője az első helyezett iskoláknak a további sikeres munkához egy-egy számítógépet adott át, a diákok pedig jelképes ajándékokat kaptak.

Az ünnepségen többek között megtekinthettük a harmadik alkalommal díjazott kúlai Mihajlo Pupin Műszaki Középiskolának a munkáit, a napenergiára működő kollektor makettjét és szélgenerátorát, továbbá a nagykikindai Jovan Popović Általános Iskola vízirakétájának makettjét, a futaki Miroslav Antić iskola energiatakarékos házát, valamint az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola szórakoztató gyakorlófüzetét az újrahasznosított energiaforrásokról.

Mentorként Volas Cibula Eleonóra, a Novi Kozarciban működő Ivo Lola Ribar Iskola földrajz-képzőművészet szakos tanárnője, valamint Momić Violetta, a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola magyar szakos tanárnője is külön elismerésben részesült.
– Az idén fogalmazásokat és verseket írtak a tanulóim. Hetven–nyolcvan százalékuk munkáját küldtem el a pályázatra. Közülük hárman nyertek: a nyolcadikos Szili Teodóra első, a hetedikes Rice Dávid második és a nyolcadikos Ludányi Natália harmadik lett. Kisebb kihagyásokkal a kezdetek óta minden évben részt veszünk ezen a tematikus versenyen. A gyerekek általában írnak, rajzolnak, kihasználjuk a kreativitásukat. Az energiatakarékosságra az iskolánkban nagyon odafigyelünk. E célból megszerveztük a szelektív hulladékgyűjtést. Rajzóra keretében újrahasznosított papírból készítenek a diákok különböző alkotásokat. A környezetvédelem tantárgy keretében környezetvédelmi versenyeken csapatként vesznek részt minden évben – mondta Momić Violetta.

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.