2024. április 26., péntek
ZOMBOR – LEMÁZOLT MAGYAR FELIRATOK

Megszólalt az önkormányzat

Három hét telt el azóta, hogy vélhetően azonos időben valakik fekete festékkel lemázolták a magyar feliratokat több település helységnévtábláján, így Kerényen, Csonoplyán, Sárin, Őrszálláson, Nemesmiliticsen. Ez korábban szinte rendszeresen megtörtént Kerényen, de a sajtón kívül más nem csinált belőle ügyet. Pedig a hír eljuthatott az illetékesekig, mert a megrongált feliratokat ugyanolyan titokban helyreállította valaki, mint ahogy azokat lefestették.

A tavaly szilveszter táján történt eset tömegessége és összehangoltsága bizonyította, hogy nem kamaszcsíny történhetett, hanem a kisebbségi jogok egyértelmű és szándékos csorbítása. A nyelvhasználat alkotmány és törvény által szavatolt jogával szembeni támadást nem lehet szőnyeg alá söpörni.

Azt követően, hogy a sajtó beszámolt a jogtiprásról és hogy néhány magyar fiatal visszaállította a lemeszelt névtáblák eredeti állapotát, a téma csupán január 21-én került a városi önkormányzat nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó bizottsága elé rendes ülésen, noha az eltelt három hét alatt egy rendkívüli ülést is megérdemelt volna a névtáblarongálás, hiszen az eset messze túlmutat a rongálás tényén.

Az értekezleten a bizottság tagjai és Dušanka Golubović polgármester asszony elítélték a cselekményt, emlékeztettek, hogy a polgárok egyenjogúságát az alkotmány és a törvény szavatolja, egyben fölszólították az illetékes állami szerveket, hogy derítsék föl az elkövetők kilétét, hogy ezzel is megakadályozzák a hasonló nemzeti kilengéseket.