2024. április 26., péntek

A hegedűhöz való kötődés pótolhatatlan

Lajkó Félix ismét kezében tarthatta hangszerét

A velencei Domenico Montagnana által készített, igen ritka és nagy értékű hegedűt ma az Újvidéki Rendőrség épületében szolgáltatták vissza Lajkó Félix világhírű hegedűművésznek.

A hegedűvirtuóz hangszerét november elsején Péterrévén, a temető melletti utcában parkoló gépjárműből tulajdonították el. A rablást azonnal jelentették a rendőrségnek.

Az 1800-as években készült hegedű értéke félmillió euró. A rendőrség az esetet súlyos rablásnak minősítette, és azonnali nyomozásba kezdett. Hatékony munkájának köszönve a hegedű hamar előkerült. A rendőrség Novi Banovci településen végrehajtott akciójában megtalálta az egyik gyanúsítottnál a hegedűt. A gyanúsított megpróbált elmenekülni és útközben eldobta a hangszert. Végül sikerült kézre keríteni és letartóztatni a Nenad S. temerini és Predrag J. ópázovai lakost.

A harmadik gyanúsítottat pedig a tavalyi év utolsó napján, Ópazován tartóztatták le.

 – Körülbelül egy hónap telt el azóta, hogy megtaláltuk a hegedűt és letartóztattuk a gyanúsítottakat. Kollégáim erőfeszítéseinek és kitartásának köszönhetően ma végre a hegedűt vissza tudjuk adni jogos tulajdonosának – mondta Nikola Avramović, az Újvidéki Rendőrség Általános Bűnüldözési Osztályának vezetője, valamint köszönetet mondott munkatársainak, a szávaszentdemeteri rendőrségnek, illetve mindenkinek, aki részt vett a nyomozásban. Külön megköszönte Félixnek az újvidéki rendőrségbe vetett bizalmát.

– Nagy hálával tartozom az újvidéki rendőrségnek. Nem gondoltam volna, hogy előkerül a hegedű. Azért nem számítottam rá, mert általában az ilyen nagy értékű hangszerek nem szoktak előkerülni. Ez igazából nagyon különleges alkalom, de nagyon örülök neki. Sok emberrel beszéltem, mindenki elmondta, még soha nem láttak ennyire önfeláldozó munkát, mint amit az újvidéki rendőrség tett a hegedű megtalálásáért. Valamilyen szinten megváltozott az életem, nem azt mondom, hogy jobb vagy rosszabb lett, de mindenesetre sokat tanultam az esetből. Azon kívül, hogy nem hagyok többé az autóban hegedűt, nagyszerű emberi tulajdonságokat hozott felszínre ez a dolog – mondta Lajkó Félix hegedűművész, és kifejtette, hogy a hegedű, mint hangszer pótolható, sőt pótolva is lett, mivel kölcsönkapott egy másik hasonló hangszert, azonban a kötődés az ellopott hegedűhöz nem pótolható.

– Ezek a hangszerek annyira különleges dolgok, hogy mindegyiknek saját története van, mint ahogy látszik is. Ez a hegedű elkezdett egy külön életet élni, emberek, rendőrök, újságírók foglalkoztak vele, sőt zenészek, hangszerészek is. Szóval az efféle hangszerek egyszer csak elkezdenek saját életet élni, és onnantól kezdve valamiért nagyon jó játszani is rajtuk – tette hozzá a művész.