2024. április 26., péntek

Megcsordult Vince

Próbametszés a DiBonis pincészet szőlősében

Szent Vince a szőlő és vele együtt a szőlészek és borászok védőszentje, akinek napjához több olyan néphagyomány kapcsolódik, amelyek a borhoz és a szőlőhöz kötődnek. A mondás szerint, ha megcsordul Vince, tele a pince – vagyis, amennyiben Szent Vince napján, január 22-én olvad, illetve szép napos idő van, jó termés várható.

Karlo Slavić megvizsgálja a levágott vesszőt (Fotó: Gergely Árpád)

Karlo Slavić megvizsgálja a levágott vesszőt (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadka környéki borászok szerdán próbametszést tartottak a DiBonis Borászat Nagyradanovácon lévő szőlősében. Az Arena Zabatkiensis borlovagrend szervezésében megtartott eseményen Karlo Slavić, a 2019-es „év borásza” cím birtokosa, metszette meg a szőlőt, és a vesszők, valamint a rügyek állapota alapján kijelentette, hogy jó termésre van kilátás.

Bóni László (Fotó: Gergely Árpád)

Bóni László (Fotó: Gergely Árpád)

– A rügyek élnek, és a vesszőkben sem keletkeztek károk, és látható, hogy a vegetáció még nem indult meg. Mindez azt jelenti, hogy jó termés várható, és a metszést a tervek szerint kell elvégeznünk – fogalmazott Karlo Savić, aki azt is elmondta, hogy fagykár eddig nem keletkezett, és természetesen sok minden függ az előttünk álló időszak időjárási körülményeitől. A próbametszés során levágott vesszőből néhány darabot a szőlészek vízbe tesznek, és meleg helyen három héten keresztül figyelemmel kísérik a rügyeket, illetve a friss hajtásokat, ami további információval szolgál a tőkék termékenységéről.

A próbametszést követően a házigazdával, Bóni Lászlóval beszélgettünk a tavalyi évről, illetve a szőlészek előtt álló kihívásokról.

Az Arena Zabatkiensis borlovagrend tagjai (Fotó: Gergely Árpád)

Az Arena Zabatkiensis borlovagrend tagjai (Fotó: Gergely Árpád)

– 2019 nem volt könnyű év, de ha sikerült időben reagálni az időjárási viszontagságokra, ki lehetett védeni a nagyobb problémákat. Mindez így volt szeptember 9-éig, amikor jött egy vihar, ami jeget is hozott magával, és megsérült a szőlő, amit éppen ezért időnap előtt le kellett szüretelni. Ennek ellenére az újborok jónak mutatkoznak. Az idei tél eddig nem okozott problémát, a szőlő nyugalmi állapotban van, így nem reagált a kisebb fagyokra. A szőlőfajták nagy része a –15, –20 °C-ot is kibírja, de bízunk benne, hogy nem lesz hideg. Az viszont komoly problémákat okozhat, ha már megindul a vegetáció, és akkor jön egy fagy. Azt előre nem lehet megjósolni, hogy a kórokozók és kártevők milyen számban élték túl a telet, és ez mekkora problémát okozhat. Tavaly nagyon féltünk az úgynevezett suzuki muslincától, ami 2018-ban nagy károkat okozott, de szerencsére 2019-ben nem volt támadókedvében, csak a szüret legvégén jelentkezett. Ezen kártevő ellen nehéz védekezni, mivel olyan alattomos, hogy akkor rakja a tojásait a bogyóba, amikor az már elkezd érni, és nem tudjuk permetezni. Erre új védekezési megoldást kell találnunk az előttünk álló években. Egy másik újonnan érkezett kártevő a mártonka nevezetű poloskafajta, ami büdös, és szeret a fürtökön mászkálni – mondta Bóni László.

A rendezvény folytatásában a jelenlévők megkóstolhatták a DiBonis Pincészet borait.