2024. március 29., péntek
19. VAJDASÁGI MAGYAR DRÁMAÍRÓVERSENY

Szögi Csaba író és Pongó Gábor rendező a győztes

Közönségdíjas a Pressburger–Pongó előadás

Az Újvidéki Színház 46. születésnapjának keretében megtartott 19. Vajdasági Magyar Drámaíróversenyen a Magyar Szó napilap hétfői számában megjelent Érccel mért életek címre hétfőn mindössze néhány óra leforgása alatt Pressburger Csaba, Patócs László és Szögi Csaba írtak drámai szöveget. Ezeket Puskás Zoltán, Lénárd Róbert és Pongó Gábor rendezők népes színészcsapattal másnap estéig sok ötlettel, ügyesen színpadra varázsolták.

Szögi Csaba, Pressburger Csaba és Patócs László az Érccel mért életek c. ősbemutató előadások szerzői (Ótos András felvételei)

Szögi Csaba, Pressburger Csaba és Patócs László az Érccel mért életek c. ősbemutató előadások szerzői (Ótos András felvételei)

Kedd este zsúfolásig megtelt nézőkkel a színház. Az alkotó művészek nagy tapsot kaptak a rövid idő alatt készített és színvonalasan bemutatott produkciókért. A Brestyánszki B. Rozi, Kálló Béla és Tolnai Szabolcs összetételű zsűri döntése alapján a 3 író – 3 rendező – 3 ősbemutató néven hirdetett  19. Vajdasági Magyar Drámaíróverseny győztese Szögi Csaba lett, a második helyezett Pressburger Csaba, a harmadik Patócs László. A legjobb rendezésért Pongó Gábor érdemelte ki a díjat. A második helyezett rendező Lénárd Róbert, a harmadik Puskás Zoltán. A bíráló bizottság szerint Banka Lívia és Krizsán Szilvia a legjobb női szereplők, valamint Gombos Dániel a legjobb férfi főszereplő és Mészáros Árpád a legjobb férfi mellékszereplő.

A közönség szavazatai alapján a legsikeresebb a Pongó Gábor rendezte előadás, amelynek drámai szövegét Pressburger Csaba írta.

Az Újvidéki Színház 46. születésnapjának keretében átadták a elismeréseket a 2018/2019-es évad legjobb művészi teljesítményeiért. A közönség szavazata alapján László Judit a legjobb női és Szalai Bence a legjobb férfiszereplő. Az epizódszerepekben Figura Terézia és Pongó Gábor tetszett a legjobban a közönségnek. Az Újvidéki Színház Kulissza-díját Vukašin Vojvodić érdemelte ki, Puskás Zoltán Vándor Köldök-pirszing Díja Szalai Bence kezébe került.