2024. április 26., péntek

Olcsóbb a távfűtés Nagybecskereken

A közép-bánáti város polgármestere további közműdíjcsökkentést helyezett kilátásba

A nagybecskereki önkormányzat határozatával – január elsejétől – öt százalékkal csökkent a távfűtés díjszabása a városban. Ezt két helyről is, a Városi Távfűtőművek kommunális közvállalatból és az önkormányzatban is megerősítették. A kilowattóra árát az eddigi 5,43 dinárról 5,16 dinárra módosították.

Ez csak a kezdet? (Kecskés István felvétele)

Ez csak a kezdet? (Kecskés István felvétele)

Čedomir Janjić polgármester közölte, hogy az ármódosításra a Srbijagas közvállalattal való együttműködésnek köszönhetően kerülhetett sor. Ugyanis, mint ismeretes az elmúlt év végén az újvidéki székhelyű Srbijagas átvette Nagybecskerek városától a Városi Távfűtőművek közvállalatot. Arra pedig azért került sor, mert a város már hosszabb ideje tartozott a Srbijagasnak a leszállított földgázért. Az évek során felhalmozódott adósság megközelítette a hatszázmillió dinárt. A tartozás fejében a város átadta a Srbijagasnak a földgázhálózatát. A polgármester azt is bejelentette, hogy az önkormányzatban igyekeznek, a lehetőségekhez mérten, más módon is segíteni a háztartások anyagi helyzetén. Ennek függvényében további közműdíjcsökkentést helyezett kilátásba.

A nagybecskereki lakástulajdonosoknak egyébként az utóbbi években sok vitája volt/van a távfűtőművek kommunális közvállalattal. A vita tárgya az új elszámolási rendszer, ami miatt megemelkedtek a fűtési számlák. Erről a témáról tartotta meg immár második idei lakossági fórumát a minap a Nagybecskereki Szociális Fórum. Ugyanis a 2014-ben bevezetett új elszámolási rendszer után drasztikusan megemelkedett a távfűtés díjszabása. Az új díjszabásnak az volt a célja, hogy mindenki annyit fizessen, amennyi hőenergiát elfogyaszt. Ennek céljából mérőműszereket szereltek fel a tömbházakba és lakásokba. Ennek ellenére sokan elégedetlenek, mert szerintük a mérőműszerek nem mérnek pontosan. Van rá példa, hogy a nagyobb lakásban kisebb a fűtési számla, mint egy kisebben. Hogy a díjszabás csökkentése csillapítja-e a kedélyeket, az majd kiderül. Mintegy nyolcezer lakás van rácsatlakoztatva a hővezetékre.

A körzet mintegy 22 ezer földgázfogyasztó háztartás számára nem helyeztek kilátásba díjszabáscsökkentést.