2024. május 8., szerda

Múlt századot idéző hangulatban ünnepeltek

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör magyar kultúranapi ünnepségén bemutatták a Fokos zenekar új cédéjét

Óbecse község 1900-as évekbeli, sokszínű népzenei életének szereplőire emlékeztek szombaton este az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör magyar kultúranapi ünnepségén. A tamburabandákat, fúvósokat és cigányzenekarokat a Fokos muzsikusai és vendégei idézték meg. A tízéves fennállását ünneplő zenekar tavaly jelentette meg Óbecse község népzenei hagyatéka című cédéjét, ennek az anyagát hallhatták a nézők.

Nagy derültség közepette bőgőt is temettek a színpadon (Fehér Rózsa felvétele)

Nagy derültség közepette bőgőt is temettek a színpadon (Fehér Rózsa felvétele)

A telt házas közönség előtt mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet, aki szerint a Tisza menti népdalok megismerése a műveltség részét jelenti.

– Az ünnepek ünnepe hozott ma össze bennünket, és a tiszteletadás az egykori helyi zenészek és énekesek emléke előtt. Tiszteletadás a Tisza menti népzenei hagyatéknak, amelynek egyik legszebb példája itt, Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör példás munkájában érhető tetten nemcsak az örökség továbbadásában, hanem annak szép éneklésében, szép muzsikálásában, szép táncolásában is a nagyvilágban – mondta többek között mgr. Hajnal Jenő.

A Bethlen Gábor Alap és az óbecsei önkormányzat által támogatott ünnepségen a Fokos-tag Szerda Balázs, Jovánovity Péter, Szabó András, Keszég Ákos és Szerda Ákos mellett Varga Gergely, Bolyos Miklós, Hézső Zsolt, Szabó Annamária és Ölveczky Tamás, valamint Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs lépett színpadra.

A cédét az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor-programjának a támogatásával. Törökkanizsa és Óbecse népzenei hagyatéka után a Fokos zenekar Temerin örökségét szeretné feldolgozni.