2024. április 26., péntek

Nyugdíjbiztosítás: a legkisebb alapdíj a leggyakoribb

Januártól új, 5,8 százalékkal magasabb alapdíjak érvényesek a nyugdíjbiztosításban az egy évvel korábbihoz képest.

A köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kimutatása szerint 2003 óta – amikor erre megteremtődtek a törvényes feltételek –, 236.400 polgár élt a lehetőséggel, és fizette saját maga után a nyugdíjbiztosítást. A polgárok 13 féle alapdíj közül választhatnak, attól függetlenül, milyen végzettséggel rendelkeznek.

A nyugdíjbiztosításukat önállóan törlesztő polgárok havi kötelezettsége ezek szerint attól függ, melyik alapdíjat választják a 13 közül: a legkisebb 6579, a legmagasabb pedig 93.990 dinár. Az alapdíjak összege évente egyszer változik. A nyugdíjbiztosító indoklása szerint bárki fizethet maga után: munkanélküliek, egyetemi hallgatók, háziasszonyok, diákok, feltéve, ha 15 évnél idősebbek és állandó szerbiai lakhellyel rendelkeznek. A járulékot minden hónap 15-éig kell befizetniük az előző hónapra, a kiválasztott alapdíjat pedig belátásuk szerint változtathatják magasabbra és alacsonyabbra is, ám ezt kérvényezniük kell. Fontos tudni, hogy az önkéntes járulékbefizetés nem jelent egyúttal egészségügyi biztosítást is.

A biztosítottak leggyakrabban a legalacsonyabb biztosítási alapdíjat választják, ami az előző negyedévi szerbiai átlagbér 35 százaléka. Jelenleg 19.320 polgár él ezzel a lehetőséggel az országban, közülük 10.197 a legalacsonyabb díjat választotta, mutatnak rá a köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kimutatásai.