2024. április 26., péntek

Európai ritmusban ítélkeznek

Az óbecsei Alapfokú Bíróság hatékony ütemben oldja meg a régi ügyeket

Bár még nem készült el az országos bírósági statisztika, az óbecsei Alapfokú Bíróságon úgy gondolják: az intézmény az idén is a legjobbak között lesz a lezárt régi ügyek számát illetően.
– A 220 régi ügyből, ami az összes lezáratlan bírósági ügynek a 6,9 százalékát jelentette a tavalyi év elején, mindössze 52 maradt, ami az idei év elején nyilvántartott 2332 ügynek a 2,2 százalékát jelenti. A régi ügyek megoldásának ezen ütemével elértük az európai ritmust – évek óta ez volt a célunk. Arra is büszkék vagyunk, hogy csak két kifogás érkezett az észszerű határidőn belüli eljárásra vonatkozó jog megsértése miatt, és csupán tíz alkalommal éltek – az ezt követő megítélés szerint alaptalanul – panasszal a bíróság mukája miatt, ami azt jelenti, hogy a polgárok elégedettek a teljesítményünkkel – jelentette ki Marko Božović, az óbecsei Alapfokú Bíróság szóvivője az intézmény szokásos év eleji sajtótájékoztatóján.

Az óbecsei Alapfokú Bíróságon sok régi ügy végére tudtak pontot tenni (Fehér Rózsa felvétele)

Az óbecsei Alapfokú Bíróságon sok régi ügy végére tudtak pontot tenni (Fehér Rózsa felvétele)

Tavaly 5889 új ügy került az óbecsei bíróságra, ami a korábbiakkal együtt összesen 9175. Érdemben 4561 ügyet sikerült megoldaniuk, más módon pedig 2282 jogi eset végére került pont.
– A rendőrséggel, az ügyészséggel és a Szociális Védelmi Központtal való sikeres együttműködésnek köszönhetően figyelemreméltó eredmények születtek a családon belüli erőszak megelőzésére vonatkozó törvény szerinti sürgős intézkedések meghozatalában: 24 órán belül megoldottuk ezeket az ügyeket, és minden áldozat védelmet kapott. A hatékony közös munkának köszönhetően nem is volt példa súlyos következményekkel járó családon belüli erőszakra – mondta el a szóvivő.

Bár a bíróságok költségvetési felhasználók, az óbecsei Alapfokú Bíróság pénzügyi tekintetben is sikereket könyvelhetett el, ugyanis illetékekből, pénzbüntetésekből és költségtérítésekből 25 millió dináros bevételre tett szert, több mint 3,5 millió dinár pedig a büntető eljárásokból került a kasszájukba.

A végrehajtásról és biztosításról szóló törvény január elsején lépett hatályba, ezzel kapcsolatosan Božović kiemelte: a végrehajtás és a biztosítás a bíróság hatásköréből a végrehajtókhoz került, kivéve a családi ügyeket és a bírósági döntés szerinti munkába való visszahelyezés ritka eseteit.

Az óbecsei Alapfokú Bírósághoz nem csak Óbecse község tartozik, hanem Törökbecse is, és összesen 26 határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottja van.