2024. április 26., péntek

Lovagképzés a VM4K-ban

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban az elmúlt héten megtartották a középkori apródtábort, amelyen a résztvevők öt napon keresztül ismerkedtek a középkor történelmével, hagyományaival, szokásaival, a lovagok életével. A program elengedhetetlen részét képezte a szórakozás is, így elmondható, hogy az általános iskolás fiúk és lányok egy tartalmas héten vannak túl. Az apródtábor a szombati gálaműsorral zárult, a rendezvényen a résztvevő diákok szülei is betekintést nyerhettek az egész hetes munka eredményeibe, emellett az apródok lovagi esküt tettek, ezáltal hivatalosan is véget ért az apródkarrierjük.
A gálaműsor alaphangulatát a Sonivius Vappae régizene-együttes adta meg. Ezt követően Csizmár Rita, a VM4K kulturális referense köszöntötte az egybegyűlteket. Üdvözlőbeszédében kiemelte, hogy az intézményük által szervezett négy táborban összesen mintegy száz gyermek vett részt. A rendezvény a szórakozás és a tudásszerzés mellett arra is lehetőséget nyújtott, hogy a különböző településekről érkező diákok megismerjék kortársaikat. Ezt követően az apródtábor vezetői, Hajvert Lódi Andrea drámapedagógusnak és Agyánszki Máté történelemtanárnak az útmutatásával mindenki betekintést nyerhetett a tábor munkájába. Hajvert Lódi Andrea elmondása szerint a tábor ideje alatt a legkisebbekkel egy mesét játszottak el, amelynek során segítettek a bajba jutott királylányon, míg a nagyobbak szituációs játékokat ismertek meg, ezek fókuszában az iskolai kortárs erőszak szerepelt. Mindezt a jelenlévők be is mutatták a közönségnek. Agyánszki Máté felszólalásából a jelenlévők megtudhatták, hogy a gyerekek a tábor során elsajátították a lovagi erényeket, és készen állnak az eskütételre. A gálaműsor végén megtett eskütételüket a közönség háromszoros hurrával jutalmazta. A gála végén ismét a Sonivius Vappae zenekar állt színpadra, majd a résztvevők mindegyikét elismerő oklevélben részesítették.
A tábor hat napja alatt a gyerekek többek között Szerda Balázs zenész vezetésével megismerkedhettek a körtemuzsikával, Petrovity Tibor és Ádám segítségével elsajátíthatták a solymászat alapjait, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület jóvoltából reneszánsztáncokat ismerhettek meg. Orgoványi Anikó útmutatásával a versfaragás művészetébe is betekintést nyerhettek, Szabó Gabriella pedig a zászlóforgatást szemléltette nekik. A résztvevők emellett heraldikai ismereteket is szerezhettek, ennek folyományaként mindegyikük megrajzolta saját családi címerét.