2024. április 27., szombat

A környezettudatos életmódról gyerekeknek

A Gördülő Zöldítő második nekifutásra öt vajdasági általános iskolában járt

A Gördülő Zöldítő – Vajdasági Projektum 2 elnevezésű környezet-tudatosságot fejlesztő gyermekprogram magyarországi mintára indult, vidékünkön a vajdasági tájegység élővilágát és kulturális sajátosságait figyelembe véve fut a bácskossuthfalvi Értük Civil Szervezet szervezésében, előadásonként alkalmazkodva a gyerekek korosztálybeli érdeklődési köréhez. Az első felvonásban 20 helyszínen mutatkoztak be, az idei tanév első felében 5 vajdasági általános iskola 380 diákjához jutottak el a szervezet jurtába álmodott programjai – tudtuk meg dr. Crnkovity Gábor programkoordinátortól.

– A Tisza mentét vettük célba az elmúlt hónapokban Magyarkanizsán a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában, illetve a martonosi kihelyezett tagozatában ismerkedhettek velünk a gyerekek, Oromhegyesen az Arany János Általános Iskola diákjaival találkoztunk. Zentán a Petőfi Sándor Általános Iskolát vettük célba, és utoljára december 13-án, Luca napján, Felsőhegyen, a Stevan Sremac Általános Iskola, Csokonai Vitéz Mihály Munka Egységében jártunk, ezúttal az alsó osztályosok számára tartottunk előadásokat. A már bevált gyakorlat szerint mielőtt a vajdasági erdők-mezők vadállatairól Nagy Tibor történelemtanár megtartaná a rendkívül érdekes beszámolóját, ismerteti az előadások helyszínéül szolgáló jurta nemzetünk történelmét érintő vonatkozásait. A gyerekek figyelmét nemcsak szavakkal igyekszünk lekötni, hanem számítógép vetítőjén keresztül szemléletes képeket is segítségül hívunk. Az elhangzott információkat játékos formában igyekszünk visszakérdezni a gyerekektől, ezt a részét az Értük Civil Szervezet elnök asszonya, Mészáros Boglárka vállalta magára. Természetesen a helyes válaszokért jutalomcukorkák járnak – tudtuk meg dr. Crnkovity Gábortól, aki elárulta azt is, hogy valamennyi program végén a gyerekek egy-egy tudástágító kifestőt is kézhez kapnak.

– Ezt a kiadványt az Értük Civil Szervezet keretében tevékenykedő munkatársaimmal készítettük közösen, amelyben vajdasági természetvédelmi területeket, nemzeti parkokat is igyekszünk bemutatni térképpel illusztrálva. A kifestő lapjain a gyerekek olyan állatokat színezhetnek ki, amikkel kapcsolatban hallhattak alapinformációkat az előadás alatt. A kiadványban még versikéket is belecsempésztünk, ez utóbbit Szabó Kis Csepegi Ella tanárnő szokta ismertetni, illetve ha az alkalom megengedi, megtanítani a hallgatósággal – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a program témája annyira gazdag, hogy akár kétórás is lehetne, azonban az oktatási intézmények időbeosztásához alkalmazkodva 45 percbe kénytelenek belesűríteni.

– A jurta már eleve mágikus helyszínt kölcsönöz a gyerekek számára, és ehhez illeszkednek tartalomban az előadások, amik ismeretanyagot adnak át, de vissza is kérdeznek a hallottakról, és további gondolkodásra sarkalnak. Az egyébként időigényes jurtaállításhoz legalább négyen kell, hogy felkerekedjünk több órával az előadás előtt, illetve az elemek szállítása sem egyszerű feladat, de mindannyiunkat kárpótol a gyerekek részéről tanúsított élénk érdeklődés, és számunkra is motiváló hozzáállás. A programot több településen már bemutattuk az óvodások részére is. Amíg a legkisebbek figyelmét leginkább a négylábú vadállatok, a róka, a borz, a szarvas és az utódaik képek alapján történő felismerése köti le leginkább, addig az iskolások már hihetetlenül gazdag ismeretanyaggal rendelkeznek az előadás keretében felmerülő környezetvédelmi kérdések terén, nemcsak az adott tantárgyon keresztül előirányozott tananyagnak köszönhetően, hanem az osztálytanítók lelkiismeretes munkája is visszaköszön felénk –nyilatkozta dr. Crnkovity. Az Értük Civil Szervezet az eddigi ismerettágító programját a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap Zrt. anyagi támogatásával tudta lebonyolítani. Reményeik szerint hamarosan zöld utat kapnak a folytatásra is, ezúttal Bánát falvait tűzték ki célként.