2024. április 27., szombat

Népzene és közösség télen is

Harmadszorra rendezték meg a Dúrmoló téli népzenei tábort

Január 7-e és 11-e között tartják idén az immár hagyományossá váló tóthfalui Dúrmoló népzenei tábort a Kaszap István Kollégiumban. A tábort a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezi, és idén mintegy hetven résztvevőt szólított meg. Juhász Gyula, a VMMI szakmunkatársa és a tábor vezetője elmondta, a tábor kilencévesnél idősebb gyerekeknek, tizenéves fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szól. Bárkit szívesen látnak, aki érdeklődik a népzene iránt, és valamilyen minimális előtudással rendelkezik, akár egyesületben zenél, akár otthon szokott gyakorolni. Néhány esetben hangszert is tudnak biztosítani számukra.

A táborban klasszikus népi hangszereken való játékot és éneklést lehet tanulni. A furulya oktatója Szabó András, a citeráé Flaman István és Hézső Zsolt, a tamburáé pedig Zombori Péter. Vas Endre, Cseszák Zsombor és Szabó András hegedűt, Juhász Gyula és Szerda Balázs brácsát, Jovánovity Péter nagybőgőt tanít, a tábor énektanára pedig Szabó Annamária.

A táborban megvalósuló oktatásnak nemcsak a sok gyakorlás és az új ismeretek megszerzése képezi fontos részét, hanem az is, hogy a résztvevők megismerkedjenek a vajdasági népzenével is:

– Odafigyeltünk arra, hogy a vajdasági zene is minél jobban megjelenjen a táborban, így idevalósi gyűjtéseket is földolgozunk. Ezek Bodor Anikó és Borús Sándor gyűjtéseit jelentik. Az énekoktatónk, Szabó Annamária vezeti a naponta egyszer vagy kétszer megvalósuló közös éneklést is. A népzeneoktatás mellett kísérőprogramokat is szerveztünk a résztvevőknek, tehát mindig van mit csinálni, senki nem unatkozik.

Nemcsak a választható hangszerek, hanem a kísérőprogramok terén is nagy változatosság tapasztalható. Első este Borsi Ferenc népzeneoktató tartott népzene-elméleti előadást a Kárpát-medencei magyar tájegységekről és ezek népzenei jellegzetességeiről. A tábor második napján pedig ehhez kapcsolódva ugyanő népzene-történeti előadást tartott. Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta mesemondók Muzslyáról érkeztek a táborba, hogy meséljenek a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Vendégelőadóként érkezett a táborba az erdélyi Üsztürü zenekar, akik a vonósokat tanították a zene fölépítésére és a muzsika létrehozására.

Juhász Gyula szerint a mesélés az egyik legjobban sikerült programelem volt a táborban, hiszen minden korosztály felhőtlenül szórakozott:

– Az oktatás mellett az is célunk, hogy egy jó közösséget, baráti társaságot neveljünk ki a résztvevőkből. Vannak, akik a kezdetektől visszajárnak hozzánk, a tábor magját mintegy húsz-harminc ember alkotja. Ők azért jönnek, hogy öt napon keresztül együtt tudjanak lenni, muzsikáljanak, beszélgessenek, ismerkedjenek.

A tábor szombaton három órakor gálaműsorral zárul.