2024. március 19., kedd

Ki tartozhat az energetikailag veszélyeztetett fogyasztók közé Szerbiában?

Tavaly már csaknem 75 ezer szerbiai polgár tartozott az energetikailag veszélyeztetett fogyasztók kategóriájába, ami feljogosítja arra, hogy havi kötelezettségét csökkentsék bizonyos mennyiségű villanyáram elfogyasztása esetén.

A veszélyeztetett státusz megszerzésének feltételeiről a köztársasági kormány rendelkezett, mint ahogyan arról az ingyenes villanyáram-mennyiségről is, amelyre e fogyasztók jogosultak. A státuszt a vásárló lakhelyének önkormányzati szerveinél szerezheti meg, ehhez a Szerbiai Villanygazdaságnak nincs köze.

Az egyfős háztartásoknak havi 120 kWh, a két- és háromfős háztartásoknak havi 160 kWh, a négy- és öttagú háztartásoknak havi 200 kWh, a hatnál is több fős háztartásoknak pedig havi 250 kWh villanyáram-mennyiség a küszöb. Emellett feltételnek számít a bevétel is. Legfeljebb 14 571 dinárral rendelkezhet az egyfős háztartás, a legfeljebb 21 216 dinárral rendelkező két- és háromfős háztartások, a legmagasabb 27 856 dinár jövedelmmel rendelkező négy- és öttagú családok, valamint a legfeljebb 35 030 dinárt megvalósító hat és annál több tagot számláló háztartások tartozhatnak a veszélyeztetett fogyasztók kategóriájába.