2024. április 26., péntek
SZNB

Nem változik az irányadó alapkamat

Az infláció várható alakulása alapján a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) Végrehajtó Bizottsága úgy döntött, hogy továbbra is 2,25 százalékon tartja a banki irányadó alapkamatot.

„Az infláció az utóbbi hat évben alacsony és stabil maradt, tavaly decemberben a Köztársasági Statisztikai Intézet becslése szerint évközi szinten 1,9 százalékos volt, és a következő időszakban is alacsony inflációs nyomásra lehet számítani. Várható, hogy 2020 derekáig az évközi infláció a célérték-tartománytól való megengedett eltérés alsó határa körül fog mozogni, utána pedig fokozatosan közelít a célértékhez. A monetáris politikában mindazonáltal továbbra is óvatosságra van szükség, főképpen a nemzetközi áru- és pénzpiacon tapasztalható folyamatok miatt. Az Európai Központi Bank tavaly november óta a monetáris támogatások új csomagját alkalmazza, az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere viszont – miután tavaly októberben csökkentette az alapkamatot – egy ideig valószínűleg nem változtat monetáris politikáján” – szól az NBS közleménye.

A jegybank Végrehajtó Bizottsága hangsúlyozza, hogy Szerbia gazdasága az összehangolt intézkedéseknek és a jelentős devizatartalékoknak köszönhetően – melyek erőteljes növekedést, kedvező makrogazdasági kilátásokat és hitelképesség-növekedést eredményeztek – ellenállóbb lett a nemzetközi környezet esetleges kedvezőtlen hatásaival szemben. A GDP-növekedés 2019-ben meghaladta az eredetileg kitűzött célt: a becslések szerint 4 százalékos volt, és fontos eredmény a beruházások 14,2 százalékos növekedése is. A munkaerőpiac kedvező alakulását leginkább a 8,5 százalékos reálbér-növekedés és az egy számjegyűre csökkent munkanélküliség illusztrálja. A közpénzügyek, akárcsak a korábbi két évben, tavaly is többletet mutattak, a külföldről érkező beruházások pedig már 5 egymást követő esztendőben lefedték a fizetési mérleghiányt.