2024. május 10., péntek

Nemzetközi művészek a Gypsy Jazz Fever-esten

Vérpezsdítőnek ígérkezik az Asseo Quartet szombati koncertje. Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága a Gypsy Jazz Fever c. hangversenyre, amelynek színhelye a Zsinagóga, rangos nemzetközi művészeket hívott meg: Daniel Asseo és Guillaume Juhel gitárosokat, Matteo Gallus hegedűst, Fedor Ruškuc nagybőgőst és Ana Stayer szólóénekesnőt.

A zenészek gitáron, hegedűn és nagybőgőn virtuóz témákkal és intenzív improvizációkkal a manouche jazz és a párizsi légkör autentikus világába vonják majd bele a Zsinagóga koncertközönségét. Az Asseo Quartetet Daniel Asseo gitáros vezeti, aki ezt a műfajt Franciaországban és világszerte már 20 éve műveli.

Mi a manouche jazz? A dzsessz-szakértők az 1930-as években született szinti szvinget az európai dzsessz egyik irányzatának tartják. Megteremtője a roma származású Django Reinhardt dzsesszgitáros és a Stéphane Grappelli által alapított Quintette du Hot Club de France. A műfaj leggyakoribb elnevezései – a sinti swing, manouche jazz és a gipsy jazz – az előadókra utalnak, ugyanis a legismertebb előadói, a műfaj éltetői a szinti, illetve mánus cigányok közül kerültek ki. Az irányzatot – a műfajteremtő zenekar után (Hot Club-style) – röviden hot-jazznek is nevezik.

Daniel Asseo gitáros, aki szombaton lép az újvidéki közönség elé, a Palinka nevű együttese számára írta a szerzeményeket, és három albumot jelentetett meg, Franciaországon kívül Spanyolországban, Angliában, Belgiumban, Csehországban. Magyarországon, Ausztriában, Mexikóban, Srí Lankában, Marokkóban, Tunéziában és másutt is muzsikált.

A koncerten Reinhardt szerzeményeit élvezheti majd a közönség, valamint Daniel Asseo műveit modern változatban, némi keleti hangzásban, gitáron.

Guillaume Juhel, a ZAZ együttes szenvedélyes muzsikusa 14 éves kora óta gitározik. 2002-ben Guillaume megismerkedett Reinhardt manouche dzsessz-gitárossal, és azóta ennek az irányzatnak szenteli pályáját. 2009-től Zaz énekesnővel világszerte számos koncerten léptek fel. 2017-ben saját együttest alakított Gipsy Traffic néven, Reinhardt ihlette zeneszámokat ad elő. Főképpen eredeti szerzeményekből, a hagyományos és modern zene határán levő művekből összeállított, francia swing „zenei történeteket” szólaltat meg.

A hegedűvirtuóz Matteo Gallus az olaszországi Szardínia szigetén született.

Fedor Ruškuc gyermekkora óta zenél hegedűn, majd nagybőgőn. Ausztriában és Németországban tanult a zeneakadémián, és Szerbián kívül szerte a világon muzsikált.

Ana Stayer már gyermekkorában elkezdett énekelni és muzsikálni. Viola szakon szerzett oklevelet a stockholmi Királyi Zeneakadémia klasszikus zene szakán, ahol egyidejűleg Kerstin Viberg tanárnő szólóénekóráira járt.

Az újvidéki hangverseny szombaton 20 órakor kezdődik a Zsinagógában, a belépőjegy 500 dináros áron munkanapon 8-tól 14 óráig váltható az 1966 óta működő Újvidék Zenekedvelő Ifjúságának irodájában (021/452-344), szombaton pedig 18 órától a Zsinagógában. Belépő foglalható és vásárolható online is: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login.